Elektroprivreda RS: Moguće povećanje cijena električne energije

Bez autora
Feb 25 2015

U sjedištu Elektroprivrede Republike Srpske, Petar Đokić, ministar energetike, industrije i rudarstva danas je razgovarao s rukovodstvom ovog javnog preduzeća.Nakon sastanka, Branislava Milekić generalna direktorica EPRS kazala je da Termoelektrane u RS nalaze u veoma teškoj situaciji te da neće moći pozitivno poslovati ukoliko zadrže trenutne cijene električne energije.

Elektroprivreda RS: Moguće povećanje cijena električne energijeU sjedištu Elektroprivrede Republike Srpske, Petar Đokić, ministar energetike, industrije i rudarstva danas je razgovarao s rukovodstvom ovog javnog preduzeća.

Nakon sastanka, Branislava Milekić generalna direktorica EPRS kazala je da Termoelektrane u RS nalaze u veoma teškoj situaciji te da neće moći pozitivno poslovati ukoliko zadrže trenutne cijene električne energije.

- Eventualni zahtjevi ovih preduzeća za povećanjem cijene struje Elektroprivredi RS su potpuno realni i opravdani. Ukoliko dođe do poskupljenja to će biti minimalno i neće ugroziti tržišnu poziciju Elektroprivrede kao najjeftinijeg snabdjevača u regionu - kazala je Milekić.

Prema njenim riječima EPRS još razmatra sve svoje unutrašnje mogućnosti za racionalizaciju određenih poslova, kako bi što dalje odgodili povećanje cijena električne energije, odnosno kako bi ih svela na najmanji mogući nivo.

Na novinarsko pitanje da li je otežano poslovanje uzrokovano i dijelom prekomjernog zapošljavanja Milekić je kazala da je Elektroprivreda kao javno preduzeće morala da preuzme dio društvene odgovornosti u okolnostima velike nezaposlenosti, međutim i ako dođe do povećanja cijene električne energije lična primanja će ostati ista.

Ministar Đokić je naveo da će u narednom periodu biti sve učinjeno da smanje troškovi u svim organizacionim jedinicama Elektroprivrede RS, kao i da Vlada ne bježi od pitanja odgovornosti za loše prošlogodišnje rezultate.

- Koje bi povećanje moglo da bude, odlučiće regulator, ali će cijena opet biti znatno niža nego u regionu. I ja sam protiv povećanja cijene električne energije, ukoliko se time bude pokrivalo sve ono što nije dobro u sistemu - istakao je Đokić.

On je nakon sastanka rekao da je tema razgovora s rukovodstvom EPRS bila i pitanje budućih investicija navodeći da za petnestak dana treba da bude potpuno završena projektna dokumentacija za izgrednju HE Dabar te da slijede aktivnosti na iznalaženju modaliteta finansiranja ovog značajnog objekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik