Iz „Toplana" tvrde da grijanje mora poskupjeti za 35 posto

Bez autora
Feb 25 2015

Vlada KS na jučerašnjoj vanrednoj sjednici samo je djelimično riješila problem s isključenjem plina Kantonu, odnosno dugovanjem "Sarajevogasa" prema "BH-Gasu" za plin koji trenutno iznosi 25,2 miliona KM.Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatka Petrovića, ovaj dug će se smanjivati, a dogovoreno je da krajnji rok za isplatu "BH-Gasu" bude pomjeren do 6. aprila.

Iz „Toplana" tvrde da grijanje mora poskupjeti za 35 postoVlada KS na jučerašnjoj vanrednoj sjednici samo je djelimično riješila problem s isključenjem plina Kantonu, odnosno dugovanjem "Sarajevogasa" prema "BH-Gasu" za plin koji trenutno iznosi 25,2 miliona KM.

Prema riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatka Petrovića, ovaj dug će se smanjivati, a dogovoreno je da krajnji rok za isplatu "BH-Gasu" bude pomjeren do 6. aprila.

Šok u sistemu

- Prema planu, do kraja februara izmirit ćemo decembarsku fakturu, a do kraja marta većinu januarske. Za preostalih oko 5,6 miliona KM bit će izdate mjenice koje će "Toplane" dati "Sarajevogasu", a oni "BH-Gasu" - rekao je Petrović na jučerašnjoj pres-konferenciji.

On je napomenuo da se ovim preduzećima mora osigurati mogućnost da rade prema ekonomski isplativim cijenama, što do sada nije slučaj pa, kako je naveo, svaka dva mjeseca imamo "šokove u grijnom sistemu".

- O neophodnom postupku konsolidacije preduzeća i tarifnoj politici Vlada je raspravljala na sjednici, ali nikakva odluka nije donesena - kazao je Petrović.

Kako je „Avaz" i najavio, ministri su raspravljali o tarifnoj politici, odnosno o poskupljenju grijanja. Međutim, zbog straha od reakcije javnosti, konačnu odluku o poskupljenju ostavili su novoj vladi.

Direktor "Toplana" Admir Džubur napomenuo je da je ovo kratkoročan potez Vlade te da su napravili kalkulaciju ekonomski opravdane cijene grijanja za ovu godinu koja je pokazala da je neophodno povećanje za 35 posto.

Visoki dugovi

- Vlada može povući niz poteza da korekcija ne bude tolika, već da se radi postepeno - dodao je Džubur.

Direktorica "Sarajevogasa" Nihada Glamoč istaknula je da su problem riješili samo za ovu grijnu sezonu.

- Dugovi su visoki, nadam se da će nova vlada od aprila početi rješavati problem konsolidacije preduzeća - kazala je Glamoč.

Ekonomska cijena

Petrović je naglasio da ekonomski održiv sistem "Toplana" podrazumijeva i ekonomsku cijenu. To znači, kako je rekao, da bi se u tom slučaju za najugroženije kategorije stanovništva iznašao model da ga ne bi osjetile.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik