Rampa za 55 paketa hrane

Bez autora
Feb 25 2015

Republička inspekcija za hranu lani je spriječila uvoz 55 pošiljki prehrambenih proizvoda u RS zbog zdravstvene neispravnosti. U Inspektoratu RS kazali su da je inspekcija u 2014. godini prilikom uvoza pregledala 59.365 pošiljki hrane, te da je za laboratorijsku analizu zdravstvene ispravnosti uzet 3.141 uzorak.Na osnovu rezultata analiza kod 128 pošiljki utvrđene su nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepotpune deklaracije, te mikrobiološku i hemijsku neispravnost, istakli su u Inspektoratu.

Rampa za 55 paketa hraneRepublička inspekcija za hranu lani je spriječila uvoz 55 pošiljki prehrambenih proizvoda u RS zbog zdravstvene neispravnosti.

U Inspektoratu RS kazali su da je inspekcija u 2014. godini prilikom uvoza pregledala 59.365 pošiljki hrane, te da je za laboratorijsku analizu zdravstvene ispravnosti uzet 3.141 uzorak.

- Na osnovu rezultata analiza kod 128 pošiljki utvrđene su nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepotpune deklaracije, te mikrobiološku i hemijsku neispravnost - istakli su u Inspektoratu.

Dodali su da je nakon otklanjanja nedostataka na deklaracijama za 75 pošiljki dozvoljen uvoz, dok je za 55 izrečena mjera zabrane uvoza, te je naloženo njihovo uništavanje ili vraćanje pošiljaocu.

- Nepravilnosti su utvrđene, između ostalog, kod pošiljke svježih paprika iz Makedonije, koje su počele da trunu u toku transporta, te kod začina iz Austrije, kod kojih je utvrđen povećan sadržaj mikotoksina - istakli su u Inspektoratu.

Dodali su da je zabranjen i uvoz pošiljke voćnih sokova iz Srbije, zbog manjeg udjela voća od deklarisanog, te prerađevina od povrća iz Kine, zbog povećanog sadržaja vode. Takođe je zabranjen uvoz instant kafe iz Španije zbog povećanog sadržaja mikotoksina, te krem namaza iz Makedonije, jer podaci na deklaraciji nisu bili jasno označeni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik