Dodik: RS će imati najsavremeniji klinički centar

Bez autora
Feb 25 2015

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će, zahvaljujući rekonstrukciji Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, kao trenutno najvećeg projekta u zdravstvu, Srpska imati najsavremeniji klinički centar u regionu.Dodik, koji je danas u Banjaluci prisustvovao početku rušenja stare betonske konstrukcije sjevernog krila Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, nakon čega slijedi gradnja novog objekta, rekao je da Srpska i ovim projektom, a u vrijeme globalne krize, pokazuje sposobnost da vodi kapitalne projekte.

Dodik: RS će imati najsavremeniji klinički centarPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će, zahvaljujući rekonstrukciji Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, kao trenutno najvećeg projekta u zdravstvu, Srpska imati najsavremeniji klinički centar u regionu.

Dodik, koji je danas u Banjaluci prisustvovao početku rušenja stare betonske konstrukcije sjevernog krila Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, nakon čega slijedi gradnja novog objekta, rekao je da Srpska i ovim projektom, a u vrijeme globalne krize, pokazuje sposobnost da vodi kapitalne projekte.

"U oblasti zdravstva nikada nije dovoljno investiranja, a ono što želimo jeste da napravimo najsavremenije institucije. Jedna od njih je i ovaj centar, drugi je bolnica u Bijeljini, završena je i bolnica u Nevesinju, rekonstruisana bolnica u Gradišci, a ostale su još bolnica u Istočnom Sarajevu i bolnica u Doboju", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da nakon toga slijedi rješavanje pitanja domova zdravlja u Srpskoj i razvoja programa porodične medicine.

Dodik je podsjetio da, osim investicionih projekata u zdravstvu, Srpska gradi i termoelektranu u Stanarima, drugi dio autoputa Banjaluka - Doboj, te radi na izgradnji odbrambenih nasipa i investira u projekte novog zapošljavanja.

"Najvažniji trenutak danas upravo je činjenica da počinju radovi, i da će građani Srpske i Banjaluke dobiti jednu od najsavremenijih medicinskih institucija", rekao je Dodik, ističući da su česti zluradi komentari i spekulacije na račun ovog i drugih investicionih projekata.

Bogdanić: Najvažniji projekat u zdravstvu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić naglasio je da je rekonstrukcija Univezitetske bolnice Klinički centar Banjaluka možda i najvažniji projekat u zdravstvu Srpske u proteklih 50 godina.

Bogdanić je rekao novinarima da će se ovim projektom obezbijediti najbolja zdravstvena usluga pacijentima u Srpskoj i smanjiti njihova potreba za odlaskom na liječenje u inostranstvo.

"Nadam se da ćemo u periodu realizacije uspjeti da edukujemo dovoljno kadra i menadžerski tim koji će biti sposoban da upravlja ovom bolnicom", istakao je Bogdanić, koji je danas posjetio Univerzitetsku bolnicu Klinički centar Banjaluka.

Direktor Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka Mirko Stanetić rekao je da radovi na rekonstrukciji teku planiranom dinamikom.

"Ono što je najvažnije jeste da će sve klinike raditi pod jednim krovom, a da ćemo tako biti ekonomičniji, kvalitetniji, brži i sigurniji za naše pacijente", naveo je Stanetić.

Finansijski projekt-menadžer kompanije "Vamed", koja je izvođač radova, Volfgang Vaimar rekao je da, nakon rušenja stare betonske konstrukcije sjevernog krila Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, slijedi i gradnja novog objekta.

Prema njegovim riječima, uporedo sa građevinskim radovima radi se i na nabavci opreme za bolnicu.

Ugovor za rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka potpisali su 30. septembra prošle godine ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor kompanije "Vamed" iz Beča Gerhard Rajter.

Projektom rekonstrukcije predviđeni su sanacija, adaptacija i reorganizacija centralnog medicinskog bloka, izgradnja novog sjevernog krila, kao i nabavka kompletne medicinske i nemedicinske opreme.

U objektu centralnog medicinskog bloka u funkciju će biti stavljene etaže stacionara koje do sada nisu bile završene u građevinskom smislu, a tehnička etaža će biti reorganizovana i stavljena u funkciju cijelog objekta.

Etaže stacionara, koje su sada u upotrebi, biće kompletno sanirane i adaptirane, biće urađena nova termoizolaciona fasada koja će zadovoljiti nove standarde energetske efikasnosti objekta, a fasadni prozori i vrata će biti zamijenjeni, te sanirani krovovi.

U skladu sa novim funkcionalnim rješenjima centralnog medicinskog bloka postojeće etaže u prizemlju, suterenu i na prvom spratu će, takođe, biti sanirane, reorganizovane i adaptirane.

Osim toga, sanacija podrazumijeva i zamjenu svih instalacija u objektu, elektroinstalacija, računarskih, vatrodojavnih, vodovodnih i kanalizacionih instalacija, instalacija grijanja i ventilacije.

Biće instalirani i novi sistemi medicinskih gasova, a u sobama i novi sistemi za komunikaciju između pacijenata i osoblja.

Novi objekat sjevernog krila, veličine oko 17.000 kvadratnih metara, biće izgrađen na mjestu na kome se sada nalazi nezavršena betonska konstrukcija. U ovom objektu će biti smješteno 12 operacionih sala, Centralna jedinica za sterilizaciju, Centar za urgentnu medicinu i Patologija.

Na ovaj način biće omogućeno da se hirurgija iz centra Banjaluke preseli u nove prostorije Univerzitetske bolnice na Paprikovcu.

Radovi na rekonstrukciji i opremanju centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka finansiraju se kreditnim sredstvima Evropske investicione banke odobrenom na period od 20 godina sa grejs periodom od 10 godina i kamatnom stopom od 1,5 odsto.

Ugovorom je predviđeno da radovi traju 42 mjeseca plus 30 dana odnosno do polovine 2018. godine, njihova vrijednost je 83 miliona evra bez PDV, a sav teret finansiranja radova je iz budžeta Srpske i ne ide na teret zdravstvenog sistema Srpske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik