Kopač: BiH zaostaje u obavezama

Bez autora
Feb 25 2015

BiH zaostaje u obavezama koje je preuzela kao član Energetske zajednice, ali i u odnosu na druge zemlje u regionu, koje su naprednije u reformama energetskog sektora, rekao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač. Najveći problem jeste pitanje gasa, a BiH je već bila osuđena zbog takozvanog konstantnog kršenja međunarodnih obaveza. Fakat je da BiH nema zakon o gasu, iako ima gasni sistem. To odsustvo pravnog poretka, kao i nepoštovanje međunarodnih obaveza predstavlja veliki problem, rekao je Kopač na konferenciji za novinare u Sarajevu. On kaže da to utiče i na prava potrošača koja nikako nisu zaštićena, te da ima i mnogo drugih problema, koji su uglavnom svi u vezi sa pitanjem da li će se nešto sređivati na nivou BiH ili ne. Ako se žele poštovati međunarodne obaveze, ako se preuzimaju neke direktive onda se neke stvari moraju riješiti na nivou BiH, kao što je uspostavljanje agencije za naftne rezerve, jednog regulatora za tržište električne energije koji sada postoji, kao i regulatora za područje gasa koji ne postoji, naveo je Kopač.

Kopač: BiH zaostaje u obavezamaBiH zaostaje u obavezama koje je preuzela kao član Energetske zajednice, ali i u odnosu na druge zemlje u regionu, koje su naprednije u reformama energetskog sektora, rekao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

"Najveći problem jeste pitanje gasa, a BiH je već bila osuđena zbog takozvanog konstantnog kršenja međunarodnih obaveza. Fakat je da BiH nema zakon o gasu, iako ima gasni sistem. To odsustvo pravnog poretka, kao i nepoštovanje međunarodnih obaveza predstavlja veliki problem", rekao je Kopač na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On kaže da to utiče i na prava potrošača koja nikako nisu zaštićena, te da ima i mnogo drugih problema, koji su uglavnom svi u vezi sa pitanjem da li će se nešto sređivati na nivou BiH ili ne.

"Ako se žele poštovati međunarodne obaveze, ako se preuzimaju neke direktive onda se neke stvari moraju riješiti na nivou BiH, kao što je uspostavljanje agencije za naftne rezerve, jednog regulatora za tržište električne energije koji sada postoji, kao i regulatora za područje gasa koji ne postoji", naveo je Kopač.

On smatra da je potreban i jedan akcioni plan za obnovljive izvore energije.

"Kada je riječ o akcionom planu za energetsku efiksanost, postoje dva relativno dobra entitetska plana, ali neko to treba da složi u jedan plan na nivou BiH, ali za to nema političke volje. Zbog toga je BiH u puno prekršajnih postupaka, a oni su najbolniji u oblasti gasa, što predstavlja najveću mrlju na licu BiH u vezi poštovanja međunarodnih obaveza", naveo je Kopač.

Prema njegovim riječima, sankcije po Ugovoru o osnivanju energetske zajednice nisu tačno predviđene za ova pitanja koja su uvijek stvar dogovora i diplomatije.

Kopač je danas u Sarajevu članovima Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma i Komisije za spoljnu trgovinu, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda parlamenta BiH prezentovao aktivnosti Energetske zajednice i provođenje Ugovora o ovoj zajednici.

Sekretarijat Energetske zajednice osigurava tehničku i pravnu podršku u nadgledanju i provođenju Ugovora o Energetskoj zajednici, te jednom godišnje publikuje Izvještaj o provođenju koji predstavlja parlamentima zemalja članova ove zajednice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik