Ako Vlada do petka ne uplati milion KM, niko ne zna šta će biti sa BH Airlinesom

Bez autora
Feb 25 2015

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici Vlade u Mostaru nije donijela odluku o uplati milion KM na račun Hete, zbog čega račun BH Airlinesa i dalje ostaje blokiran, a sudbina jedine bh. aviokompanije je potpuno neizvjesna. Lizing kompanija Heta blokirala je račun jedine bh. aviokompanije BH Airlines zbog duga od 16 miliona KM, koji je nastao od 2005. do danas, jer BH Airlines nakon što je od ove lizing kompanije kupila dva aviona nije redovito izmirivala obaveze, pa je Heta BH Airlinesu odblokirala račune. Da bi se dalje upustila u bilo kakve pregovore sa vlasnikom BH Airlinesa odnosno Vladom Federacije BiH, tražili su uplatu od milion KM do petka. Predsjednik sindikata radnika BH Airlinesa Elvis Žiga rekao je da su se radnici nadali da će Vlada prebaciti novac na račun Heta, jer je to obećanje dala i ranije, ali to se nije desilo.

Ako Vlada do petka ne uplati milion KM, niko ne zna šta će biti sa BH AirlinesomVlada Federacije BiH na današnjoj sjednici Vlade u Mostaru nije donijela odluku o uplati milion KM na račun Hete, zbog čega račun BH Airlinesa i dalje ostaje blokiran, a sudbina jedine bh. aviokompanije je potpuno neizvjesna.

Lizing kompanija Heta blokirala je račun jedine bh. aviokompanije BH Airlines zbog duga od 16 miliona KM, koji je nastao od 2005. do danas, jer BH Airlines nakon što je od ove lizing kompanije kupila dva aviona nije redovito izmirivala obaveze, pa je Heta BH Airlinesu odblokirala račune.

Da bi se dalje upustila u bilo kakve pregovore sa vlasnikom BH Airlinesa odnosno Vladom Federacije BiH, tražili su uplatu od milion KM do petka.

Predsjednik sindikata radnika BH Airlinesa Elvis Žiga rekao je da su se radnici nadali da će Vlada prebaciti novac na račun Heta, jer je to obećanje dala i ranije, ali to se nije desilo.

''Niko ne zna šta će se dalje desiti sa BH Airlinesom. Svi se nadamo onom najboljem. Jer, jasno je da 95 radnika neće dozvoliti gašenje kompanije. Teško jeste, ali previše smo uložili u kompaniju da bi odustali od nje'' – rekao je Žiga.

Iz Sindikat radnika BH Airlansa krivca za teško stanje u ovoj kompaniji vide u Vladi Federacije BiH, jer se nije ponašala odgovorno prema njima. Tvrde da im Vlada nije prebacila ni pet miliona KM novca kojeg su zaradili od taksi. Da im je uplaćen zarađeni novac, kompanija danas ne bi bilo pred stečajem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik