Unapređenje ženskog preduzetništva u Srbiji

Bez autora
Feb 25 2015

U Srbiji se svega 38 odsto žena bavi preduzetništvom, 25 procenata je zaposleno u malom biznisu, što je znatno ispod proseka razvijenih ekonomija.U narednom periodu očekuje se unapređenje pozicije preduzetnica, koje su deo ukupnog preduzetničkog sektora, rekao je Aleksandar Gračanac, rukovodilac Centra za mala i srednja privredna društva Privredne komore Srbije (PKS).

Unapređenje ženskog preduzetništva u SrbijiU Srbiji se svega 38 odsto žena bavi preduzetništvom, 25 procenata je zaposleno u malom biznisu, što je znatno ispod proseka razvijenih ekonomija. U narednom periodu očekuje se unapređenje pozicije preduzetnica, koje su deo ukupnog preduzetničkog sektora, rekao je Aleksandar Gračanac, rukovodilac Centra za mala i srednja privredna društva Privredne komore Srbije (PKS).

Strategija razvoja malih i srednjih preduzeća (MSPP), koju bi uskoro trebalo da usvoji Vlada Srbije, prepoznaje i afirmiše žensko preduzetništvo kao važan segment razvoja MSPP sektora, istakao je Gračanac na sednici Saveta za žensko preduzetništvo PKS. Veća pristupačnost izvora finansiranja, edukacija i uvođenje preduzetničkog obrazovanja, primeri dobre prakse, inovacije i tehnološki napredak, neki su od elemenata važnih za razvoj ženskog preduzetništva, dodao je on.
 
Na sednici u PKS predstavljeni su primeri dobre prakse u sektoru ženskog preduzetništva iz Čačka – Studio Maruška, Ralex Trans, Dessert, UTP Morava, Unipromet. Predstavljen je i plan rada Udruženja poslovnih žena.
 
Mirjana Kovačević, direktorka Centra za edukaciju PKS pozvala je preduzetnice da budu aktivne i, u skladu sa potrebama sektora u kome posluju, predlože teme za seminare i obuke koji se organizuju u PKS. Namera Centra za edukaciju PKS je da predstavnicima biznisa omogući kontinuiranu i savremenu edukaciju, kao i da stečeno znanje mogu da primenjuju u praksi. Marija Asković Matić, rukovodilac Centra za upravljanje projektima PKS, predstavila je mogućnosti učešća preduzetnica u projektima koji se finansiraju iz Fondova EU i drugih oblika razvojne pomoći.
 
O izvorima finansiranja sektora MSPP, na sastanku u PKS, govorio je Đorđe Bajović, direktor SEAF Fonda za investicije u malim i srednjim preduzećima, navodi se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik