Vozovi na barskoj pruzi ponovo početkom marta

Bez autora
Feb 25 2015

Železnički saobraćaj na barskoj pruzi ponovo će biti uspostavljen početkom marta.Radovi na gradilištu između Valjeva i Lastre maksimalno su intenzivirani, pa će vrlo brzo vozovi nakon skoro punih deset meseci ponovo krenuti prugom između Beograda i Bara, nakon što su u maju prošle godine poplave ozbiljno oštetile železničku infrastrukturu na ovoj deonici, najavio je sinoć generalni direktor „Železnica Srbije“ Miroslav Stojčić.

Vozovi na barskoj pruzi ponovo početkom martaŽeleznički saobraćaj na barskoj pruzi ponovo će biti uspostavljen početkom marta. Radovi na gradilištu između Valjeva i Lastre maksimalno su intenzivirani, pa će vrlo brzo vozovi nakon skoro punih deset meseci  ponovo krenuti prugom između Beograda i Bara, nakon što su u maju prošle godine poplave ozbiljno oštetile železničku infrastrukturu na ovoj deonici, najavio je sinoć generalni direktor „Železnica Srbije“ Miroslav Stojčić, prilikom nenajavljenog obilaska gradilišta na 88. kilometru barske pruge u kanjonu Gradca, kako bi se poslovodstvo srpskih železnica na licu mesta uverilo u maksimalan intenzitet radova, sa ciljem da pruga što pre bude osposobljena za saobraćaj.

Situacija na gradilištu neuporedivo je bolja u odnosu na stanje početkom februara. Jasno se naziru konture radova, pa je u ovoj finalnoj fazi neophodno omogućiti uslove za pregled radova nadležnim komisijama, kako bi se stvorili uslovi za brzo uspostavljanje saobraćaja, istakao je Stojčić.

Radovi na gradilištu maksimalno su intenzivirani poslednjih nedelja. Radilo se u dve smene po dvanaest sati,  čak i noću pod jakim reflektorima. Dnevno je pristizalo tri maršuta kamena iz pravca Lastre.  Ostalo je još da se naspe osam hiljada kubika materijala niz vertikalni zasek. Geolozi su permanentno na terenu kako bi na svaka tri do četiri sata vršili tzv. prijem sloja. Istovremeno se kamen ugrađuje u zaleđu gabiona i takvom metodologijom će se, faktički, nastaviti sve do pruge.

Inače, poslednji voz klisurom reke Gradac na barskoj pruzi prošao je još 15. maja prošle godine, nakon čega su poplave i odroni oštetili veliki broj deonica na ovom pravcu. Najveća oštećenja barske pruge dogodila su se na deonici između Valjeva i Lastre. Sanacija prvog velikog klizišta na ovoj deonici, na 81. kilometru barske pruge, završena je 7. februara, kada je kolosek postavljen na celoj deonici od oko 220 metara. U toku su radovi na sanaciji drugog velikog klizišta na 88. kilometru barske pruge, gde je klizište odnelo gotovo čitavo brdo ispod pruge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik