Jeftinija energija iz više izvora

Bez autora
Feb 25 2015

Evropska unija traži i od Moskve i od Kijeva da se ne prekida dotok gasa evropskim zemljama kroz Ukrajinu. Ruski predsednik Putin očekuje da tranzit ne bude obustavljen, ali to zavisi od finansijske discipline Kijeva. Evropska komisija je predstavila plan spajanja nacionalnih energetskih tržišta Unije. Najavljeno je i uključivanje srpskog tržišta. Zajedničko energetsko tržište smatra se najambicioznijim evropskim planom u proteklih pola veka. Cilj je, kažu, da se potrošačima omogući jeftinija energija, ali i smanji zavisnost od ruskog gasa. Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčović rekao je da će integrisati 28 energetskih tržišta Evropske unije u jedno. Kao što sam već najavio, to znači i povezivanje izvan granica Unije. Na unutrašnjem planu, potrebno je da značajno ubrzamo razvoj ključnih infrastrukturnih projekata, rekao je Šefčović.

Jeftinija energija iz više izvoraEvropska unija traži i od Moskve i od Kijeva da se ne prekida dotok gasa evropskim zemljama kroz Ukrajinu. Ruski predsednik Putin očekuje da tranzit ne bude obustavljen, ali to zavisi od finansijske discipline Kijeva. Evropska komisija je predstavila plan spajanja nacionalnih energetskih tržišta Unije. Najavljeno je i uključivanje srpskog tržišta.

Zajedničko energetsko tržište smatra se najambicioznijim evropskim planom u proteklih pola veka. Cilj je, kažu, da se potrošačima omogući jeftinija energija, ali i smanji zavisnost od ruskog gasa.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčović rekao je da će integrisati 28 energetskih tržišta Evropske unije u jedno.

"Kao što sam već najavio, to znači i povezivanje izvan granica Unije. Na unutrašnjem planu, potrebno je da značajno ubrzamo razvoj ključnih infrastrukturnih projekata", rekao je Šefčović.

Zvanični Brisel je potvrdio da će u energetsku uniju i tri nova gasovoda povezati tržište jugoistočne Evrope – gde je i tržište Srbije.

Zemlje regiona, koje imaju samo jedan pravac snabdevanja gasom, moraju dobiti najmanje tri različita izvora dotoka plavog energenta. A prioritet je i da budu međusobno povezane gasovodima.

Evropski komesar za energetiku Migel Arijas Kanjete rekao je da i dalje postoje energetska ostrva u Evropi, a uz to ide i činjenica da su potrošači zbog toga suočeni sa većim troškovima, pa je energetski sistem ranjiv.

Prema njegovim rečima, rešenje za taj problem je izgradnja zajedničkog energetskog tržišta.

Plan je da se ubrza izdavanje dozvola za energetske infrastrukturne projekte i olakša pristup finansijskim sredstvima za njihovu gradnju. U Evropskoj uniji računaju da će, zahvaljujući povezanoj energetskoj mreži, potrošači i preduzeća godišnje moći da uštede 40 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik