Jorgovanka Tabaković: Trend stabilnosti dinara

Bez autora
Feb 25 2015

Aranžman sa MMF-om jeste podsticaj stabilnosti dinara, ali je značajan i efekat monetarnih mera Narodne banke Srbije, rekla je guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković i istakla da očekuje da će se trend stabilnosti dinara nastaviti. Jorgovanka Tabaković je rekla da je poverenje MMF-a i investitora u mere koje sprovodi Vlada Srbije veoma značajno. Istakla je da su investitori i ranije imali poverenje u mere Vlade Srbije, što dokazuje aukcija koja je pre deset dana sprovedena u Vladi, gde je bilo veliko interesovanje za dinarske hartije od vrednosti. To je dovoljan dokaz da su investitori pokazali poverenje, navela je guvernerka. Jorgovanka Tabaković očekuje da se pozitivan trend stabilnosti dinara nastavi. Kako kaže, ako ne bude nepredviđenih šokova, očekuje da dobrobit osete svi.

Jorgovanka Tabaković: Trend stabilnosti dinaraAranžman sa MMF-om jeste podsticaj stabilnosti dinara, ali je značajan i efekat monetarnih mera Narodne banke Srbije, rekla je za RTS guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković i istakla da očekuje da će se trend stabilnosti dinara nastaviti.

Jorgovanka Tabaković je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da je poverenje MMF-a i investitora u mere koje sprovodi Vlada Srbije veoma značajno.

Istakla je da su investitori i ranije imali poverenje u mere Vlade Srbije, što dokazuje aukcija koja je pre deset dana sprovedena u Vladi, gde je bilo veliko interesovanje za dinarske hartije od vrednosti.

"To je dovoljan dokaz da su investitori pokazali poverenje", navela je guvernerka.

Jorgovanka Tabaković očekuje da se pozitivan trend stabilnosti dinara nastavi. Kako kaže, ako ne bude nepredviđenih šokova, očekuje da dobrobit osete svi.

Govoreći o aranžmanu sa MMF-om, rekla je da je reč o rezervisanom iznosu za slučaj da Srbija ima platno-bilansnih problema.

"Ali s ozbirom na trendove u Vladi i ozbiljnost da se sve mere sprovedu, to je dobra garancija da će ta sredstva ostati samo rezervisana", istakla je guvernerka i navela da su rezerve Narodne banke stabilne.

Kada je reč o kreditima u švajcarskim francima, guvernerka je rekla da su rastom franka bili zatečeni svi koji ozbiljno prate dešavanja na finansijskim tržištima.

Kako je rekla, u decembru je usvojen zakon kojim je omogućeno da se krediti uzeti pre 2011. godine otplaćuju po kursu po kojem je kredit odobren, i to ne samo za švajcarski franak nego i za evro.

"Banke neće moći više da kredit odobren po jednom tipu kursa, na primer kupovnom, naplate po prodajnom", rekla je guvernerka i objasnila da su nekad razlike između tipova kursa velike.

Guvernerka Narodne banke ističe da je jučerašnja odluka o donetim rešenjima za kredite u "švajcarcima" obavezujuća.

"Zbog svih zbog kojih radimo ovo, banaka, građana, Narodne banke, pozivamo 'Efektivu' da sa 20 predstavnika različitih tipova kredita dođe u NBS i da napravimo simulaciju modela", naglašava Tabakovićeva.

Kada je reč o iznosu prosečnih plata u Srbiji za januar, koje su niže nego u decembru prošle godine, guvernerka Narodne banke objašnjava da je ona u prilici da komentariše ono što je osnovni posao Narodne banke – obezbeđivanje stabilnosti i niske inflacije.

"Od 44 zemlje iz EU, samo 13 njih je sa visokom inflacijom. Srbija spada u grupu od 31 zemlje – onih koje imaju deflaciju. Bolje je razgovarati o pozitivnim efektima, a ne samo kritikovati", zaključuje Tabakovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik