Mekdonalds optužen za utaju poreza

Bez autora
Feb 25 2015

Evropska federacija sindikata javnog sektora i Međunarodna unija sindikata uslužnog sektora optužile su američki lanac restorana brze hrane "Mekdonalds" da je utajio poreze u vrednosti od milijardu evra u periodu od 2009. do 2013.Unije sindikata optužile su kompaniju da je izbegavala plaćanje poreza tako što je deo prihoda preusmeravala na svoju ispostavu u Luksemburgu i pozvale su Evropsku komisiju da pokrene istragu povodom tog slučaja.

Mekdonalds optužen za utaju porezaEvropska federacija sindikata javnog sektora i Međunarodna unija sindikata uslužnog sektora optužile su američki lanac restorana brze hrane "Mekdonalds" da je utajio poreze u vrednosti od milijardu evra u periodu od 2009. do 2013.

Unije sindikata optužile su kompaniju da je izbegavala plaćanje poreza tako što je deo prihoda preusmeravala na svoju ispostavu u Luksemburgu i pozvale su Evropsku komisiju da pokrene istragu povodom tog slučaja, prenosi Rojters.

Korporativna utaja poreza "vruća" je politička tema u Evropi, čije su vlasti pokrenule brojne istrage oko poreskih sporazuma koje su velike svetske kompanije dogovarale sa nekim zemljama, pre svega Luksemburgom.

Rojtersova istraga iz 2012. pokazala je da su "Mekdonalds" i drugi lanci restorana brze hrane, kao što su Burger king i Sabvej prebacivali deo prihoda ostvarenih u EU na tržišta sa nižim porezima, uključujući Švajcarsku.

Podaci iz Luksemburga pokazuju da je evropska franšiza "Mekdonaldsa" u toj zemlji u 2013. na profit od 288 miliona dolara platila porez od svega 1,4 odsto, u odnosu na osnovni korporativni porez u Luksemburgu od 29 odsto.

Unije sindikata navode da se cifra od milijardu evra odnosi na poreze koje bi kompanija platila da je deo prihoda ostvarenih u zemljama kao što su Francuska i Britanija oporezovan u tim zemljama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik