Niža tarifa ili skuplja struja?

Bez autora
Feb 25 2015

Klackalica i neprestano osluškivanje da li će struja poksupeti, i kada, slobodno se može reći, ostavlja dosta prostora za nagađanja i spekulacije. Poslednje što se u javnosti čulo je mogućnost promena u tarifnom sistemu, i to tako da najveći udar osete potrošači koji prosečno troše oko 500 kilovata, odnosno oni kojih je najviše. To je izazvalo ogromno nezadovoljstvo jer bi, u tom slučaju, promenu u smislu značajnog povećanja računa najviše osetili potrošači koji mesečno struju plaćaju oko 3.000 dinara, dok bi takav način izmene tarifinog sistema išao naruku onima koji najviše troše. U situaciji kad je izbor neprijatan, jasno je da je za najveći broj potrošača bolje poskupljenje struje, a ne izmena tarifnog sistema.

Niža tarifa ili skuplja struja?Klackalica i neprestano osluškivanje da li će struja poksupeti, i kada, slobodno se može reći, ostavlja dosta prostora za nagađanja i spekulacije.

Poslednje što se u javnosti čulo je mogućnost promena u tarifnom sistemu, i to tako da najveći udar osete potrošači koji prosečno troše oko 500 kilovata, odnosno oni kojih je najviše.

To je izazvalo ogromno nezadovoljstvo jer bi, u tom slučaju, promenu u smislu značajnog povećanja računa najviše osetili potrošači koji mesečno struju plaćaju oko 3.000 dinara, dok bi takav način izmene tarifinog sistema išao naruku onima koji najviše troše. U situaciji kad je izbor neprijatan, jasno je da je za najveći broj potrošača bolje poskupljenje struje, a ne izmena tarifnog sistema, piše novosadski Dnevnik.

Međutim, iz EPS-a kažu da nisu zatražili promenu tarifnog sistema i ukidanje jeftine tarife. Iz tog preduzeća ukazuju na to da je promena tarifnog sistema u nadležnosti AERS-a, a da EPS nije pokrenuo niti podneo zahtev za njegovu promenu. Uz to, ističu i da se pojam tarifa odnosi na višu i nižu tarifu, a pojam zona na količinu kilovata potrošenih u zelenoj, plavoj i crvenoj zoni, te da zakonski, promenom tarifnog sistema ne može doći do povećanja cene električne enerije već da AERS, donošenjem posebne odluke o utvrđivanju cene struje, odobrava povećanje cene.

Da podsetimo, u sadašnjem tarifnom sistemu postoje tri zone: zelena za potrošnju do 350 kilovata, u kojoj je cena više tarife 5,41 dinar, dok je jeftiniji kilovat 1,35 dinar. U plavoj zoni, od 351 do 1.600 kilovata, skuplji kilovat košta 8,11 dinara, a jeftiniji 2,03, dok je u najskupljoj, crvenoj zoni, od 1.601 kilovat naviše, skuplja tarifa 16,23 dinara, a jeftiniji kilovat 4,05. Mesečni račun za potrošnju do 350 kilovata i isti broj skupih i jeftinih kilovata je oko 2.000 dinara, za 500 kilovata i isti odnos skupih i jefitnih – oko 3.000, a veća potrošnja značajno povećava račun.

Tako je za potrošnju od 1.600 kilovata i isti broj skupih i jeftinih kilovata račun gotovo 10.000 dinara, a za potrošnju od 2.200 kilovata i isti broj skupih i jeftinih – viši od 17.000. Jasno je da veća potrošnja struje utiče na visinu računa te da bi promena tarifnog sistema u pravcu ukidanja zona i ujedančavanja cene kilovata najviše pogodila prosečne potrošače, kojih je najviše, piše list.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik