Dobit Telekoma veća 2,7 miliona

Bez autora
Feb 26 2015

Neto dobit Crnogorskog Telekoma prošle godine je iznosila 21,6 miliona eura, 2,7 miliona više nego 2013, saopšteno je iz kompanije. Telekom je, kako se navodi, potvrdio tehnološko liderstvo zahvaljujući investicijama u razvoj mreže, uprkos veoma izraženom konkurentnom okruženju i pritisku na prihode kompanije. Ukupni prihodi su zadržali trend pada i iznosili su 104,6 miliona eura, što je pet odsto manje nego u 2013. Smanjenje prihoda uslovljeno je nižim prihodima od interkonekcije i govornih servisa u fiksnoj i mobilnoj mreži, kao i prihoda od poruka, turista i usluga prenosa podataka, kazali su iz kompanije. Smanjenje prihoda je, kako su dodali, djelimično nadoknađeno rastom prihoda od mobilnog interneta, Extra TV-a, prihoda od fiksnih broadband servisa, prodaje opreme i ICT integrisanih rješenja.

Dobit Telekoma veća 2,7 milionaNeto dobit Crnogorskog Telekoma prošle godine je iznosila 21,6 miliona eura, 2,7 miliona više nego 2013, saopšteno je iz kompanije.

Telekom je, kako se navodi, potvrdio tehnološko liderstvo zahvaljujući investicijama u razvoj mreže, uprkos veoma izraženom konkurentnom okruženju i pritisku na prihode kompanije.

"Ukupni prihodi su zadržali trend pada i iznosili su 104,6 miliona eura, što je pet odsto manje nego u 2013. Smanjenje prihoda uslovljeno je nižim prihodima od interkonekcije i govornih servisa u fiksnoj i mobilnoj mreži, kao i prihoda od poruka, turista i usluga prenosa podataka", kazali su iz kompanije.

Smanjenje prihoda je, kako su dodali, djelimično nadoknađeno rastom prihoda od mobilnog interneta, Extra TV-a, prihoda od fiksnih broadband servisa, prodaje opreme i ICT integrisanih rješenja.

"Ponosan sam što mogu reći da su naši poslovni rezultati, uprkos usporenom ekonomskom razvoju, kao i opštem opadajućem trendu na tržištu telekomunikacija, i dalje solidni, zahvaljujući povećanju prihoda od ICT i Extra TV servisa, kao i boljoj prodaji opreme i povećanju prihoda od mobilnih i fiksnih broadband servisa“, rekao je izvršni direktor Telekoma, Ruediger Schulz.

Kompanija je, kako je navedeno u saopštenju, tokom prošle godine zadržala snažan fokus na unutrašnju efikasnost, čime su operativni troškovi (osim troškova amortizacije i posebnih uticaja) smanjeni za 3,4 miliona EUR ili pet odsto, u odnosu prethodnu godinu, najvećim dijelom kroz ostvarene uštede u indirektnim troškovima.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni efekti, iznosila je 41,1 miliona EUR, pet odsto manje u odnosu na 2013.

Poslovna dobit (EBIT) povećana je za 2,8 miliona EUR na 23 miliona, najviše zbog nižih troškova amortizacije i isplate otpremnina zaposlenima u 2013.

U prethodnoj godini je broj broadband priključaka povećan za 3,4 hiljade ili pet odsto, na 77,8 hiljada. Broj Extra TV priključaka povećan je četiri odsto, na 64,3 hiljade.

„Extra TV je zadržao vodeću poziciju na TV tržištu, sa 41,8 odsto udjela, najviše zahvaljujući visokom kvalitetu i velikom broju interaktivnih funkcija“, rekli su iz kompanije.

Broj korisnika mobilnog interneta porastao je prošle godine 18 odsto na 114 hiljada. U isto vrijeme, prihodi od mobilnog interneta porasli su 25 odsto.

Na kraju prošle godine, korisnici Telekoma su koristili 346 hiljada SIM kartica, što je dva odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni SIM tržišni udio smanjen je 1,4 procentna poena i iznosio je 34,1 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik