Prvi nacionalni certifikati za slavonski kulen

Bez autora
Feb 26 2015

Prve certifikate o stjecanju oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini u četvrtak su na prigodnoj svečanosti u Vukovaru primili proizvođači slavonskog kulena Andrija Čuha iz Soljana u županjskoj Posavini, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo "Job" iz Josipovca kod Osijeka te Adam Zvonarević iz Starih Mikanovaca nedaleko od Vinkovaca, koji je ujedno ispunio kriterije za dobivanje prvoga slavonskog svjetskog superbrenda "Slow Food". Nakon višegodišnjeg mukotrpnog puta na zaštiti kulena koji je prošla udruga Slavonski domaći kulen-kulin, Ministarstvo poljoprivrede je u rujnu 2013. Slavonski kulen zaštitilo oznakom zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, a ostvaren je i preduvjet za zaštitu na europskoj razini jer je završena pravna regulativa i propisan postupak koji se upravo privodi kraju, podsjetio je pročelnik Vukovarsko- srijemske županije za poljoprivredu i tajnik udruge Slavonki domaći kulen-kulin Andrija Matić.

Prvi nacionalni certifikati za slavonski kulenPrve certifikate o stjecanju oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini u četvrtak su na prigodnoj svečanosti u Vukovaru primili proizvođači slavonskog kulena Andrija Čuha iz Soljana u županjskoj Posavini, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo "Job" iz Josipovca kod Osijeka te Adam Zvonarević iz Starih Mikanovaca nedaleko od Vinkovaca, koji je ujedno ispunio kriterije za dobivanje prvoga slavonskog svjetskog superbrenda "Slow Food".

Nakon višegodišnjeg mukotrpnog puta na zaštiti kulena koji je prošla udruga Slavonski domaći kulen-kulin, Ministarstvo poljoprivrede je u rujnu 2013. Slavonski kulen zaštitilo oznakom zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, a ostvaren je i preduvjet za zaštitu na europskoj razini jer je završena pravna regulativa i propisan postupak koji se upravo privodi kraju, podsjetio je pročelnik Vukovarsko- srijemske županije za poljoprivredu i tajnik udruge Slavonki domaći kulen-kulin Andrija Matić.

Izrazio je žaljenje što nema više proizvođača kulena koji su se odlučili na zaštitu svoga proizvoda, rekavši kako se od 35 članova udruge Slavonski domaći kulen-kulin na zaštitu zemljopisnog podrijetla kulena odlučilo njih deset, od kojih je, međutim, u tome uspjelo samo njih troje.

Postupak je zahtjevan i nije lako ispuniti sve potrebne kriterije. Mnogi nisu zainteresirani i zbog činjenice da kulena nema dovoljno na domaćem tržištu, tako da im nije primarno oznakom zemljopisnog podrijetla osvajati nova tržišta kada i ovako sve što proizvodu mogu prodati, kazao je Matić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik