Banke smanjuju dug prevarenih klijenata

Bez autora
Feb 26 2015

Svi građani kojima su banke jednostrano menjale kamatne stope, pa su tako naplatile više novca za kamatu, dobiće nove planove otplate kredita. Po tim planovima dužnicima će biti umanjena glavnica, a time i ostale rate. Ova odluka Narodne banke Srbije obavezujuća je za sve banke koje su nazakonito i jednostrano menjale kamatne stope. One su to činile pozivajući se na svoju poslovnu politiku, a menjale su i ono što ni u kom slučaju nisu smele - maržu. Tu praksu su primenjivale sve do 5. decembra 2011. godine, kada je donet Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kojim se to zabranjuje. Međutim, procenjuje se da su do tada zbog bahatosti banaka na desetine hiljada građana dale više novca za rate. Najviše kod otplate stambenih kredita u francima, ali ima i slučajeva da se to činilo i kod stambenih kredita u evrima.

Banke smanjuju dug prevarenih klijenataSvi građani kojima su banke jednostrano menjale kamatne stope, pa su tako naplatile više novca za kamatu, dobiće nove planove otplate kredita.

Po tim planovima dužnicima će biti umanjena glavnica, a time i ostale rate. Ova odluka Narodne banke Srbije obavezujuća je za sve banke koje su nazakonito i jednostrano menjale kamatne stope. One su to činile pozivajući se na svoju poslovnu politiku, a menjale su i ono što ni u kom slučaju nisu smele - maržu. Tu praksu su primenjivale sve do 5. decembra 2011. godine, kada je donet Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kojim se to zabranjuje.

Međutim, procenjuje se da su do tada zbog bahatosti banaka na desetine hiljada građana dale više novca za rate. Najviše kod otplate stambenih kredita u francima, ali ima i slučajeva da se to činilo i kod stambenih kredita u evrima. Iako je NBS dala preporuku u maju 2013. da se taj novac klijentima obračuna i vrati, mnoge banke su se o to oglušile. Sada je ova odluka postala obavezujuća za sve.

- Banke su dužne da taj višak uračunaju u prevremenu otplatu kredita i da o tome svakom pojedinačnom korisniku dostave obaveštenje sa izmenjenim planom otplate kredita u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke - kažu u NBS.

To bi trebalo da se desi početkom aprila. Kako za “Blic” kaže Dejan Gavrilović iz udruženja “Efektiva”, do sada je podneto više od 1.200 tužbi u kojima su klijenti preko suda tražili zaštitu svojih prava. Doneto je 50 presuda u korist građana.

Sud je bankama naložio da vrate nezakonito prisvojen novac. U pojedinim slučajevima, banke su morale da vrate i 340.000 dinara uz zateznu kamatu. Procenjuje se da je, u zavisnosti od visine kredita, reč o sumama od 1.000 do 5.000 evra. Banke će klijentima poslati anekse sa novim planovima otplate, u kojima će biti umanjena glavnica za iznos koji je više naplaćen na osnovu nezakonito povećanih marži.

Tužite banku i za zateznu kamatu
 
Dejan Gavrilović iz Udruženja “Efektiva” kaže da oni građani koji tuže banku mogu da računaju da će im biti vraćeno više novca. “U slučaju ove obavezujuće odluke NBS, banke će smanjiti ukupan dug za kredite na osnovu nezakonito povećane kamate, ali klijenti neće moći da računaju i na zateznu kamatu. Oni koji tuže banku mogu da računaju i na kamatu, što povećava iznos koji banka mora da vrati i za pedeset odsto”, kaže Gavrilović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik