Heta odgodila naplatu potraživanja od BH Airlinesa

Bez autora
Mar 01 2015

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić uspio je postići dogovor po kome je austrijska kompanija "Heta" pristala da odgodi naplatu potraživanja od aviokompanije "BH Airlines", izjavila je glasnogovornica Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Amila Ćoralić. S obzirom da je na snazi odluka o privremenom finansiranju FBiH, kako je dodala, nemoguće je trenutno izvršiti bilo kakvo prebacivanje sredstava iz budžeta ili sa posebnih podračuna. Pošto nije bilo moguće izvršiti uplatu, zamolili smo ih da nam izađu ususret i da izvrše deblokadu računa kompanije "BH Airlines", da se prolongira rok uplate, odnosno da se sačeka najkasnije do 31. marta, kada će isteći ova odluka i kada će biti moguće prebaciti prvu tranšu od jednog miliona maraka. Oni su danas na to pristali i kada je riječ o kompaniji "Heta", računi "BH Airlinesa" će biti deblokirani, istakla je Ćoralić.

Heta odgodila naplatu potraživanja od BH AirlinesaFederalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić uspio je postići dogovor po kome je austrijska kompanija "Heta" pristala da odgodi naplatu potraživanja od aviokompanije "BH Airlines", izjavila je za Agenciju Fena glasnogovornica Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Amila Ćoralić.

S obzirom da je na snazi odluka o privremenom finansiranju FBiH, kako je dodala, nemoguće je trenutno izvršiti bilo kakvo prebacivanje sredstava iz budžeta ili sa posebnih podračuna.

- Pošto nije bilo moguće izvršiti uplatu, zamolili smo ih da nam izađu ususret i da izvrše deblokadu računa kompanije "BH Airlines", da se prolongira rok uplate, odnosno da se sačeka najkasnije do 31. marta, kada će isteći ova odluka i kada će biti moguće prebaciti prvu tranšu od jednog miliona maraka. Oni su danas na to pristali i kada je riječ o kompaniji "Heta", računi "BH Airlinesa" će biti deblokirani - istakla je Ćoralić.

Također je važno naglasiti i da je "Međunarodni aerodrom Sarajevo" izvršio deblokadu računa, jer je načinjen sporazum o reprogramu dospjelog duga koji su potpisali uprave "BH Airlinesa" i Aerodroma.

Leasing kompanija "Heta" blokirala je račun jedine aviokompanije "BH Airlines" zbog duga od 7,5 mil EUR, a na osnovu nabavke dva aviona koji su kupljeni 2005. godine na leasing.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik