Siščani će hraniti pčele širom Hrvatske, ali žele i izvoziti

Bez autora
Mar 01 2015

Nakon 20 godina bavljenja samo trgovinom i preklanjskog otvaranja valionice pilića, sisačka tvrtka Agro Simpa pokrenula je i proizvodnju satnih osnova i hrane za pčele. Vlasnik tvrtke, 39-godišnji Saša Simić, uložio je pola milijuna kuna u kupnju najnovije tehnologije, uvjeren u uspjeh i konkurentnost na tržištu. Sisačko-moslavačka županija jedna je od županija s najvećim brojem pčelara i košnica. Stoga nam je logična bila proizvodnja pčelinje hrane i satnih osnova. To na području županije nitko ne proizvodi. Usto, s obzirom na to da imamo i vlastitu distribuciju i trgovine, jasno je da možemo biti konkurentni u odnosu na druge proizvođače, kazuje nam Simić.

Siščani će hraniti pčele širom Hrvatske, ali žele i izvozitiNakon 20 godina bavljenja samo trgovinom i preklanjskog otvaranja valionice pilića, sisačka tvrtka Agro Simpa pokrenula je i proizvodnju satnih osnova i hrane za pčele. Vlasnik tvrtke, 39-godišnji Saša Simić, uložio je pola milijuna kuna u kupnju najnovije tehnologije, uvjeren u uspjeh i konkurentnost na tržištu.

Vlastita distribucija

– Sisačko-moslavačka županija jedna je od županija s najvećim brojem pčelara i košnica. Stoga nam je logična bila proizvodnja pčelinje hrane i satnih osnova. To na području županije nitko ne proizvodi. Usto, s obzirom na to da imamo i vlastitu distribuciju i trgovine, jasno je da možemo biti konkurentni u odnosu na druge proizvođače – kazuje nam Simić.

Pogon se nalazi u Novom Selu nedaleko od Siska i zapošljava trenutačno četiri radnika, a ako pregovori sa slovenskim uvoznikom prođu dobro, uvela bi se, već idućeg tjedna, i druga smjena s još tri radnika.

– Iako ćemo proizvode prodavati u svojim trgovinama, nama je cilj i tržište cijele Hrvatske te izvoz. Kapacitet je 800 kilograma pogače i sirupa za dohranu pčela u jednoj smjeni, s namjerom širenja kapaciteta. Već imamo vrlo izgledne naznake za izvoz na mađarsko i slovensko tržište – dodaje Simić.

U proizvodnji pčelinjih pogača, ističu, jedini se u Hrvatskoj koriste najnovijom tehnologijom enzimske proizvodnje bez štetnog HMF-a (hidroksimetilfurfural). Koriste se i isključivo hrvatskim sirovinama, dok jedino enzime uvoze iz Njemačke. Osim hrane za pčele, u istom pogonu rade i satne osnove otkupljujući pri tome vosak od pčelara koji ga mogu i mijenjati za satne osnove. Po to su do sada morali putovati u Zagreb i dalje. Problem je što voska ima malo u odnosu na potražnju za satnim osnovama te kapacitet njihove proizvodnje od 40 kilograma na sat. Stoga u tvrtki razmišljaju o kupnji uređaja za njegovo sintetiziranje.

Poticaji Ministarstva

– Lani smo koristili poticaje Ministarstva gospodarstva za nabavu novih strojeva, pa ćemo možda i sada iskoristiti slične poticaje za tu svrhu – kazuje nam vlasnik Agro Simpe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik