Potpisan ugovor za izradu plana razvoja riječkog prometnog pravca na području Rijeke

Bez autora
Mar 01 2015

Ugovor o izradi glavnog plana razvoja riječkog prometnog pravca na području Grada Rijeke, vrijedan 3,5 milijuna kuna, potpisali su u petak ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Iz fondova EU financirat će se 85 posto, a ugovor će omogućiti izradu dokumentacije za unaprjeđenje povezanosti različitih prometnih sustava na riječkom području. To je prvi od više ugovora koje će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture potpisati s lokalnim upravama i samoupravama i s razvojnim agencijama koje su se prijavile na natječaj ministarstva za dodjelu bespovratnih sredstava za pripremu projekata iz područja integriranog prometa i održive regionalne/urbane mobilnosti. Plan razvoja trebao bi utvrditi cjelinu funkcioniranja cestovnog, željezničkog i pomorskog prometa, planiranih projekata, kao i projekata integracije javnog gradskog i prigradskog prometa s ostalim prometnim sustavima.

Potpisan ugovor za izradu plana razvoja riječkog prometnog pravca na području RijekeUgovor o izradi glavnog plana razvoja riječkog prometnog pravca na području Grada Rijeke, vrijedan 3,5 milijuna kuna, potpisali su u petak ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Iz fondova EU financirat će se 85 posto, a ugovor će omogućiti izradu dokumentacije za unaprjeđenje povezanosti različitih prometnih sustava na riječkom području.

To je prvi od više ugovora koje će Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture potpisati s lokalnim upravama i samoupravama i s razvojnim agencijama koje su se prijavile na natječaj ministarstva za dodjelu bespovratnih sredstava za pripremu projekata iz područja integriranog prometa i održive regionalne/urbane mobilnosti.

Plan razvoja trebao bi utvrditi cjelinu funkcioniranja cestovnog, željezničkog i pomorskog prometa, planiranih projekata, kao i projekata integracije javnog gradskog i prigradskog prometa s ostalim prometnim sustavima.

Plan razvoja, kako je pojasnio Obersnel, potrebno je izraditi kao preduvjet za izgradnju nove riječke prometne infrastrukture, s ciljem poboljšanja mobilnosti stanovništva i razvoja gospodarstva.

Uvršteni su dijelovi susjednih gradova i općina u kojima se nalazi prometna infrastruktura državnog značaja te su obuhvaćeni, primjerice, lučki teretni i putnički terminali u Rijeci, postojeća željeznička pruga, izgradnja drugog kolosijeka, rekonstrukcija željezničkih kolodvora Rijeka i Brajdica.

Tu su i državne ceste koje prolaze gradom i riječka obilaznica, nautički kapaciteti unutar grada. U sustavu javnog gradskog autobusnog prijevoza razmatrat će se uspostava sustava terminala za komutaciju putnika, planira se spajanje Rive u zoni Mlaka, a predviđa se i izgradnja autobusnog kolodvora.

U izradi glavnog plana, osim Grada Rijeke sudjelovat će HŽ Infrastruktura, Hrvatske ceste, Lučka uprava Rijeka, Luka Rijeka, Zračna luka Rijeka, Autotrolej i Rijekapromet, a očekuje se da bi izrada trebala biti gotova za najviše godinu dana.

Ministar Hajdaš Dončić rekao je da je ministarstvo osiguralo 40 milijuna kuna za pripremu projektne dokumentacije za izradu master planova prometnih aglomeracija te da će ugovori, koji će se potpisati s lokalnim jedinicama, biti njihova domaća zadaća jer omogućuju apliciranje na EU fondove.

Naveo je da je dobro da se u pregovorima s Europskom komisijom uspjelo Rijeku i željeznički koridor do Budimpešte pozicionirati u jedan od sastavnih koridora EU, da je dobro i to što su u Mađarskoj počeli s izgradnjom prve dionice željezničke pruge od Budimpešte prema Hrvatskoj te da vjeruje da će i hrvatska strana u travnju ili svibnju početi s izgradnjom dionice od Dugog sela do Križevaca.

Naglasio je da ga čini ponosnim što je prije nekoliko dana Ministarstvo potpisalo aplikacije za fond CEF, za spajanje europskih prometnih pozicija, gdje je Hrvatskoj u sljedeće tri godine na raspolaganju pola milijarde eura. U prvom pozivu su prijavljena dva projekta s riječkog prometnog pravca - terminal na Brajdici i na Zagrebačkoj obali, u vrijednosti 130 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik