Akcioni plan za projekat Podrinje do kraja marta

Bez autora
Mar 01 2015

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić najavio je danas da će akcioni plan za realizaciju projekta Podrinje, koji će unaprediti život u ukupno 30 opština Srbije i Republike Srpske, biti izrađen do kraja marta. Sertić je, nakon potpisivanja Aneksa Protokola o saradnji na ovom programu sa ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatanom Klokićem, istakao da su formirane radne grupe i pripremljene teme za projekte koji će biti realizovani. On je objasnio da projekat Podrinje obuhvata po 15 opština iz Srbije i Republike Srpske i predviđa zajedničke aktivnosti i saradnju na sprovođenju projekata u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, turizma, energetike i zaštite životne sredine, zdravstva i kulture. Prema njegovim rečima, u pomenuti projekat mogu da se uključe i druge zainteresovane opštine.

Akcioni plan za projekat Podrinje do kraja martaMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić najavio je danas da će akcioni plan za realizaciju projekta Podrinje, koji će unaprediti život u ukupno 30 opština Srbije i Republike Srpske, biti izrađen do kraja marta.

Sertić je, nakon potpisivanja Aneksa Protokola o saradnji na ovom programu sa ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatanom Klokićem, istakao da su formirane radne grupe i pripremljene teme za projekte koji će biti realizovani.

On je objasnio da projekat Podrinje obuhvata po 15 opština iz Srbije i Republike Srpske i predviđa zajedničke aktivnosti i saradnju na sprovođenju projekata u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, turizma, energetike i zaštite životne sredine, zdravstva i kulture.

Prema njegovim rečima, u pomenuti projekat mogu da se uključe i druge zainteresovane opštine.

Ministar je podsetio na to da su Srbija i Republika Srpska prošle godine imale ukupnu ekonomsku razmenu vrednu 600 miliona evra, uz napomenu da postoji prostor da se taj iznos značajno poveća.

Na sastanku, kako je naveo, bilo je reči i o iskustvima Srbije u procesu privatizacije i stečaja, s obzirom na to da se i Republika Srpska susreće sa sličnim problemima.

Klokić je istakao da je cilj projekta Podrinje razvoj područja sa više od 1,3 miliona stanovnika, i dodao da je taj program usaglašen sa evropskim tendencijama po pitanju prekogranične saradnje.

Prema njegovim rečima, projekat je istovremeno usmeren i na poboljšanje kvaliteta života stanovništva na tom području.

Klokić je naveo da mu je Sertić preneo iskustva koja Srbija ima u stečajnom postupku, i ocenio da će u Republici Srpskoj biti korisni ti razgovori o ekonomskim problemima u Srbiji.

Projekat Podrinje nije vremenski ograničen i biće realizovan na tri nivoa: međuvladinom, regionalnom i opštinskom.

U Republici Srpskoj, u ovaj projekat su uključene opštine Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Han Pijesak, Milići, Srebrenica, Višegrad, Rogatica, Rudo, Foča, Novo Goražde i Šekovići.

Realizacija ovog projekta u Srbiji odnosi se na Šid, Sremsku Mitrovicu, Bogatić, Šabac, Loznicu, Mali Zvornik, Krupanj, Valjevo, Osečinu, Ljuboviju, Kosjerić, Bajinu Baštu, Užice, Čajetinu i Priboj.

U okviru projekta Podrinje, predviđena je, na primer, izgradnja novog mosta preko Drine između Ljubovije i Bratunca, kao i više hidroelektrana na toj reci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik