ECB počinje otkup obveznica, Srbija ima šansu

Bez autora
Mar 01 2015

Evropska centralna banka će, od marta, svakog meseca u finansijski krvotok evrozone upumpavati 60 milijardi evra. Potrebno je da budemo konkurentniji u odnosu na ostale zemlje da bismo dobili deo sredstava, kaže ekonomista Aleksandar Vlahović. Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kaže za Tanjug da su za Srbiju moguća dva efekta - jedan pozitivan i jedan negativan. Moguće je da će zbog povećanja novčane mase u evrozoni doći do pomeranja deviznog kursa. Verovatno je i da će upumpavanje od oko 60 milijardi evra pozitivno uticati na povećanje ekonomske aktivnosti, objašnjava Vlahović. Vlahović podseća da su i SAD na sličan način intervenisale u periodu krize iz 2009. godine, što je dalo očekivane rezultate.

ECB počinje otkup obveznica, Srbija ima šansuEvropska centralna banka će, od marta, svakog meseca u finansijski krvotok evrozone upumpavati 60 milijardi evra. Potrebno je da budemo konkurentniji u odnosu na ostale zemlje da bismo dobili deo sredstava, kaže ekonomista Aleksandar Vlahović.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kaže za Tanjug da su za Srbiju moguća dva efekta - jedan pozitivan i jedan negativan.

"Moguće je da će zbog povećanja novčane mase u evrozoni doći do pomeranja deviznog kursa. Verovatno je i da će upumpavanje od oko 60 milijardi evra pozitivno uticati na povećanje ekonomske aktivnosti", objašnjava Vlahović.

Vlahović podseća da su i SAD na sličan način intervenisale u periodu krize iz 2009. godine, što je dalo očekivane rezultate.

Povećanje ekonomske aktivnosti povećaće i performanse privrede evrozone, obezbediti stabilizaciju evra i njegovo jačanje u budućnosti,ukazuje Vlahović.

"Neposredni kratkoročni monetarni efekat u smislu smanjenja kursa evra je moguć, ali na duži rok verujem da će evro rasti", dodaje predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Vlahović smatra da je povećanje likvidnosti za Srbiju dobro, jer je prethodnih godina novac iz zemalja koje nisu članice EU odlazio ka centru evrozone, tako da su se banke u Srbiji razduživale i smanjivale svoju kreditnu izloženost.

"Ukoliko je ta novčana masa veća, biće izraženija veća likvidnost, te je moguće da jedan značajan deo tih novih investicija završe u Srbiji", ponavlja Vlahović.

Međutim, da li će se to dogoditi zavisi od toga koliko ćemo biti konkurentni u odnosu na druge zemlje.

"Danas u svetu postoji jedna oštra utakmica zemalja kada je u pitanju privlačenje stranih investitora", zaključuje Vlahović.

Ekonomski ekspert u agenciji "FX Lider" Ana Mihajlović kaže da smisao mera Evropske centralne banke jeste da oslabi evro kako bi roba iz EU bila konkurentna na stranom tržištu. Takođe, inflacija u evrozoni je trenutno jako niska, tj. ušla je u zonu deflacije na oko 0,6 odsto.

"To je jedan od osnovnih razloga, pored ogromne nezaposlenosti, zbog kog se Evropska centralna banka odlučila za sprovođenje takve monetarne politike", ukazuje Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, očekuje se i dalji pad evra, naročito u odnosu na dolar. Prema nekim prognozama, zbog ekonomskog oporavka SAD, odnos dolara i evra uskoro može biti jedan prema jedan.

Što se kursa dinara tiče, Vlada Srbije donekle uspeva da ga održi stabilnim.

"Moguće je da će dinar ojačati usled najavljenih mera Evropske centralne banke i slabljenja evra prema vodećim zapadnim valutama, zaključuje Mihajlovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik