GIKIL povećao proizvodnju i izvoz koksa

Bez autora
Mar 02 2015

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) stabilizirala je svoju proizvodnju nakon uporne borbe s globalnom ekonomskom krizom, a zajednička borba Uprave i uposlenika GIKIL-a je dovela do povećanja proizvodnje i izvoza koksa, potvrđeno je iz te kompanije. GIKIL trenutno zapošljava više od 1.000 radnika i vodeći je proizvođač metalurškog koksa u regionu, poznat po svojim proizvodima vrhunskog kvaliteta i dugoročnim vezama s kupcima. Također, kompanija proizvodi nusproizvode koksa kao što su sirovi katran, sirovi benzol i amonijum sulfat, a osim fabrike "Koksara" u okviru GIKIL-a rade fabrike za proizvodnju anhidrida maleinske kiseline, đubriva, struje, te pogon za preradu vode i odjel Remont. Iz GIKIL-a ističu da izvoze više od 90 posto svojih proizvoda, te da su danas jedna od ključnih kompanija zaslužna za rast industrijske proizvodnje u Federaciji BiH.

GIKIL povećao proizvodnju i izvoz koksaGlobal Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) stabilizirala je svoju proizvodnju nakon uporne borbe s globalnom ekonomskom krizom, a zajednička borba Uprave i uposlenika GIKIL-a je dovela do povećanja proizvodnje i izvoza koksa, potvrđeno je Feni iz te kompanije.

GIKIL trenutno zapošljava više od 1.000 radnika i vodeći je proizvođač metalurškog koksa u regionu, poznat po svojim proizvodima vrhunskog kvaliteta i dugoročnim vezama s kupcima.

Također, kompanija proizvodi nusproizvode koksa kao što su sirovi katran, sirovi benzol i amonijum sulfat, a osim fabrike "Koksara" u okviru GIKIL-a rade fabrike za proizvodnju anhidrida maleinske kiseline, đubriva, struje, te pogon za preradu vode i odjel Remont.

Iz GIKIL-a ističu da izvoze više od 90 posto svojih proizvoda, te da su danas jedna od ključnih kompanija zaslužna za rast industrijske proizvodnje u Federaciji BiH.

GIKIL je bio ozbiljno pogođen poplavama zbog čega je u vrlo kratkom periodu proizvodnja, koja je bila u punom kapacitetu, morala biti smanjena na tehnološki minimum.

Gubici kompanije iznosili su nekoliko miliona dolara, a u novembru prošle godine Vlada Federacije BiH dala je saglasnost na kredit GIKIL-u u iznosu 400.000 KM, što pokriva manje od pet posto ukupnih šteta koje je kompanija imala tokom poplava.

Iz GIKIL-a navode da uvođenjem novih proizvoda i proizvodnih tehnologija planiraju učvrstiti svoju poziciju i osvojiti nova tržišta.

Planirano je proširenje proizvodnje anhidrida maleinske kiseline, proizvodnja NPK đubriva, ponovno puštanje u rad Baterije 4 i aktiviranje nove elektrane, a implementacijom tih projekata očekuje se i kreiranje novih radnih mjesta u GIKIL-u.

Navode da s novim ISO certifikatom 14001:2004 briga o okolišu i očuvanju prirodnih resursa predstavlja bitnu odrednicu daljnjeg razvoja, kako fabrike "Energana", tako i čitavog GIKIL-a.

Dobijanje ISO certifikata za njih je vrlo značajno jer inostrani kupci s kojima GIKIL posluje osim kvaliteta proizvoda traže i certifikaciju tog kvaliteta.

GIKIL nastavlja raditi na općem podizanju kvaliteta, te stalnom poboljšanju stanja sistema 14001:2004 i edukaciji uposlenika.

U 2015. već su počele pripreme za uvođenje sistema OHSAS 18001 čime će biti dokazana ozbiljnost brige za sigurnost i zdravlje uposlenika na nivou čitavog GIKIL-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik