Dobit koju ostvari banka s većinskim domaćim kapitalom ponovo se investira u BiH

Bez autora
Mar 02 2015

Tržišno učešće banaka s većinski domaćim kapitalom je nešto iznad 10 posto i tako se mjeri i njihov doprinos domaćoj privredi, izjavio je generalni direktor Vakufske banke d.d. Mirzet Ribić. Dobit koju ostvari banka s većinskim domaćim kapitalom, kako je dodao, ponovo se investira u Bosnu i Hercegovinu, što je značajno za naš finansijski sektor, ali i cjelokupan privredni razvoj Bosne i Hercegovine. Ukoliko bi državne institucije i javna preduzeća više koristili usluge banaka koje su u domaćem vlasništvu, uticaj na privredu bi bio značajniji. Sve banke u BiH su komercijalne banke, te samim tim i pružaju slične proizvode i usluge. Ono što razlikuje domaće banke i čini njihovu prednost je dobro poznavanje klijenata i razumijevanje njihovih potreba, društvena odgovornost i socijalna osjetljivost, naveo je Ribić.

Dobit koju ostvari banka s većinskim domaćim kapitalom ponovo se investira u BiHTržišno učešće banaka s većinski domaćim kapitalom je nešto iznad 10 posto i tako se mjeri i njihov doprinos domaćoj privredi - izjavio je generalni direktor Vakufske banke d.d. Mirzet Ribić za Fenu.

Dobit koju ostvari banka s većinskim domaćim kapitalom, kako je dodao, ponovo se investira u Bosnu i Hercegovinu, što je značajno za naš finansijski sektor, ali i cjelokupan privredni razvoj Bosne i Hercegovine.

- Ukoliko bi državne institucije i javna preduzeća više koristili usluge banaka koje su u domaćem vlasništvu, uticaj na privredu bi bio značajniji. Sve banke u BiH su komercijalne banke, te samim tim i pružaju slične proizvode i usluge. Ono što razlikuje domaće banke i čini njihovu prednost je dobro poznavanje klijenata i razumijevanje njihovih potreba, društvena odgovornost i socijalna osjetljivost - naveo je Ribić.

Tako, naprimjer, Vakufska banka isplaćuje penzije svojim klijentima onog dana kada PIO objavi da se penzija može isplaćivati. Kao društveno odgovorna kompanija pomažu domaće, kulturno-sportske inicijative.

-Naši radnici su izdvojili značajna sredstva od svojih plata i uputili ih putem Merhameta za pomoć poplavljenim područjima. Kao jedan u nizu projekata, banka je finansirala obnovu kuća za tri porodice u Doboju, Zenici i Modriči, mi pomažemo svim bh. građanima - naveo je Ribić.

Prethodna 2014. predstavljala je prekretnicu u poslovanju banke i nije bila laka, kaže Ribić, ali poduzete su mnoge aktivnosti na prevazilaženju izazova s kojim su se suočili. U novembru 2014. imenovana je nova Uprava banke, koja je poduzela niz aktivnosti radi unapređenja njenog poslovanja.

- Važno je naglasiti da je novi menadžment poduzeo različite, značajne aktivnosti, pri čemu ističemo širenje mreže poslovnica, bankomata- BH mreža, unapređenje postojećih proizvoda i usluga, te značajno finansiranje stanovništva, te malih i srednjih preduzeća - kazao je Ribić.

U 2014.  su započeli važne aktivnosti od kojih očekuju pozitivne rezultate u narednom periodu.

- Upravo su u toku korporativne radnje okrupnjavanja domaćeg kapitala. Slijedi dokapitalizacija banke, što će dugoročno osigurati stabilnost i jačanje ugleda. Za nas je jako bitno da ne izostaje spremnost većinskog vlasnika, ali i svih ostalih, da podrže proces restruktuiranja banke - istakao je.

Naveo je da očekuju porast ukupnog plasmana u odnosu na prošlu godinu.

- Namjera nam je da u odnosu na prošlu godinu povećamo omjer plasiranih sredstava stanovništvu u odnosu na plasirana sredstva privredi. U kontekstu uspostavljenih trendova akcija stambenih i nenamjenskih kredita koja traje do 30. juna bilježi veliko interesovanje kod stanovništva. Prednosti naših kredita je što su kamatne stope fiksne, čime korisnici dobivaju sigurnost da će ugovorene kamatne stope ostati nepromijenjene. A svi finansijski podaci iz prošle godine, koji mogu biti dostupni javnosti, bit će objavljeni u godišnjem izvještaju za 2014. godinu - dodao je Ribić.

Vakufska banka d.d. Sarajevo za mjesec i po dana otvorila je dvije organizacione jedinice.

- U januaru smo otvorili novu poslovnicu u Jajcu, a početkom februara preselili smo ekspozituru Vakufske banke na Ilidži u novi i moderniji prostor. U planu je daljnje širenje mreže poslovnica. Od 1. januara ove godine su svi korisnici debitnih kartica Vakufske banke dobili mogućnost da podižu svoj novac bez naknade na više od 100 bankomata širom Bosne i Hercegovine - kazao je Ribić.

Banka implementira novi sistem elektronskog bankarstva koji će korisnicima proširiti mogućnosti saradnje i olakšati svakodnevno poslovanje s bankom.

- Još je važno naglasiti da je Vakufska banka u fazi inoviranja svojih proizvoda i usluga te prati trendove u bankarskom sektoru radi udovoljenja svih potreba stanovnika BiH - kazao je Ribić za Fenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik