Uz pomoć odgovarajućeg STB uređaja do 14 TV programa besplatno

Bez autora
Mar 02 2015

Pomoćnik ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj, Irini Reljin, je rekla da je na svim starim televizorima, pa i novim koji su digitalni, ali ne podržavaju DVB-T2 standard, uz pomoć odgovarajućeg STB uređaja moguće gledati digitalnu televiziju. Reljin je istakla da u ovom trenutku, u zavisnosti od toga gde žive, naši građani mogu pratiti do 14 različitih programa. Mi imamo obavezu da obezbedimo da 95% stanovništva Srbije bude pokriveno digitalnim signalom, mada naše preduzeće „Emisiona tehnika i veze“ kaže da će pokrivanje biti i veće. U prvom multipleksu je moguće emitovati do 14 programa, a imaćemo još dva multipleksa. Kroz drugi multipleks je moguće emitovati do 14 regionalnih i lokalnih programa, tako da neki građani već u startu mogu dobiti priliku da gledaju 28 programa. Što se tiče trećeg multipleksa, postoji velika zainteresovanost za pay TV kanale, naročito onih građana koji nikada nisu imali mogućnost pristupa ovim sadržajima, rekla je Reljin.

Uz pomoć odgovarajućeg STB uređaja do 14 TV programa besplatnoGostujući na TV Studio B, pomoćnik ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj, Irini Reljin, je rekla da je na svim starim televizorima, pa i novim koji su digitalni, ali ne podržavaju DVB-T2 standard, uz pomoć odgovarajućeg STB uređaja moguće gledati digitalnu televiziju. Reljin je istakla da u ovom trenutku, u zavisnosti od toga gde žive, naši građani mogu pratiti do 14 različitih programa.

„Mi imamo obavezu da obezbedimo da 95% stanovništva Srbije bude pokriveno digitalnim signalom, mada naše preduzeće „Emisiona tehnika i veze“ kaže da će pokrivanje biti i veće. U prvom multipleksu je moguće emitovati do 14 programa, a imaćemo još dva multipleksa. Kroz drugi multipleks je moguće emitovati do 14 regionalnih i lokalnih programa, tako da neki građani već u startu mogu dobiti priliku da gledaju 28 programa. Što se tiče trećeg multipleksa, postoji velika zainteresovanost za pay TV kanale, naročito onih građana koji nikada nisu imali mogućnost pristupa ovim sadržajima“, rekla je Reljin.

Ona je istakla da ovih 28 programa građani mogu da gledaju potpuno besplatno i zato je to za nas značajno, jer je terestrijalna platforma nešto što je dostupno svim građanima i dodala da iako televiziju nismo stavili kao univerzalni servis u naša dokumenta, mi je praktično shvatamo kao univerzalni servis za sve naše građane.

„Proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje je veoma složen i traje praktično od 2009. godine, kada smo doneli Strategiju. Mi smo jedna od poslednjih zemalja koji su započeli proces digitalizacije. Moram da napomenem da su recimo, države kao Engleska, radile to 15 godina. Analogni signal u svim krajevima naše države bi trebalo da se ugasi do 17. juna ove godine“, objasnila je Reljin.

„Mi imamo u Ministarstvu ekipu mladih ljudi, inženjera, koji se bave tehničkim delom procesa prelaska, a imamo i veliku podršku pretpostavljenih, naše državne sekretarke i našeg potpredsednika Vlade. Oni koordinišu proces među nama koji se bavimo različitim segmentima digitalizacije“, rekla je Reljin.

Pomoćnica ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj je objasnila da je ovo digitalizacija nečega što zovemo terestrijalna platforma, što podrazumeva emitovanje televizijskog signala kroz mrežu zemaljskih predajnika.

„Mi smo u obavezi da ovaj proces digitalizacije sprovedemo, na osnovu sporazuma koji smo potpisali 2006. godine u Ženevi i usvojili u našoj Skupštini 2010. godine kao Zakon. Kada naši susedi pređu na digitalno emitovanje, u širokom pograničnom području naše zemlje će se javiti smetnje u prijemu analognog signala, tako da zaista moramo da se digitalizujemo“, istakla je Reljin.

„Mi imamo Inicijalnu mrežu zahvaljujući preduzeću „Emisiona tehnike i veze“ i u ovom trenutku digitalnim signalom je pokriveno 93% populacije. Zahvaljujući tome, mi već sada znamo da su naši građani koji žive u ruralnim oblastima, bili zaprepašćeni da nakon instalacije STB uređaja, pored RTS1, eventualno RTS2 mogu da vide do 14 programa u digitalnom obliku“, rekla je Reljin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik