Sve takse u jednom registru

Bez autora
Mar 02 2015

Donošenje posebnog zakona o naknadama koji je najavio ministar finansija Dušan Vujović trebalo bi značajno da olakša poslovanje domaćim i stranim kompanijama u Srbiji. Ulagači koji danas započinju biznis u našoj zemlji ne znaju šta sve moraju da plate.Tako ispada da se troškovi poslovanja ne mogu unapred isplanirati, jer se stalno pojavljuju nove lokalne, pokrajinske ili republičke takse koje treba namiriti. Novim propisima biće uvedena i kompletna elektronska evidencija svih nameta za privredu. Formirana je radna grupa za izradu zakona, a na tom dokumentu će se raditi narednih nekoliko meseci.

Sve takse u jednom registruDonošenje posebnog zakona o naknadama koji je najavio ministar finansija Dušan Vujović trebalo bi značajno da olakša poslovanje domaćim i stranim kompanijama u Srbiji. Ulagači koji danas započinju biznis u našoj zemlji ne znaju šta sve moraju da plate. Tako ispada da se troškovi poslovanja ne mogu unapred isplanirati, jer se stalno pojavljuju nove lokalne, pokrajinske ili republičke takse koje treba namiriti.

Novim propisima biće uvedena i kompletna elektronska evidencija svih nameta za privredu. Formirana je radna grupa za izradu zakona, a na tom dokumentu će se raditi narednih nekoliko meseci. Zakonom će biti omogućeno da potencijalni investitori iz registra dobiju spisak svih naknada koje će morati da plaćaju u zavisnosti od delatnosti kojom se bave i opštine u koju planiraju da ulažu.

U Ministarstvu finansija kažu da investitori nisu imali zamerke na visinu naknade, već na njihovu netransparentnost. Zato je cilj da se gomila neporeskih naknada "pročešlja" i da se proveri njihova opravdanost. Svi privrednici će moći u svakom trenutku da pogledaju koje sve naknade postoje, a elektronska tabela će biti objavljena na sajtovima lokalnih samouprava ili Ministarstva finansija.

Paralelno sa ovim poslom nadležni pripremaju i zakon o finansiranju lokalnih samouprava i očekuju da će sa tim propisima uspostaviti red u naplati neporeskih nameta.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, Vladan Atanasijević, smatra da bi usvajanje zakona o naknadama moglo da bude najznačajnija reforma u 2015. s obzirom na to privreda među najvećim problemima ističe opterećenje koje nose neporeski odnosno parafiskalni nameti. NALED je do sada evidentirao 384 neporeska nameta od kojih su 247 parafiskalni što znači da za njih privreda ne dobija nikakvu uslugu države ili ona ne odgovara plaćenom iznosu.

Jednu ukinu, drugu uvedu

Privrednici ističu da posle ukidanja 138 taksa i naknada u 2012. opet plaćaju isti ili viši iznos za parafiskalne namete.

Kada je, na primer, Grad Beograd, lane ukinuo taksu za plaćanje isticanja imena firme malim preduzećima, uveo je ekološku taksu u sličnom iznosu, tako da privrednici nisu osetili nikakvo olakšanje, već je jedan namet zamenjen drugim. Velike kompanije se žale da im je najveći problem firmarina, dok preduzetnike i male firme muče takse za registraciju vozila i naknade u oblasti ekologije.

Popisuju bespotrebne procedure

Osim smanjenja dažbina privrednicima, nadležni su rešeni i da se "obračunaju" sa nepotrebnom papirologijom. To je takozvana "giljotina propisa", koju su sve prethodne vlasti najavljivale, ali nikada nije uspešno sprovedena u delo. Savetnik u Ministarstvu privrede Dušan Korunoski napominje da su najbesmisleniji oni propisi i procedure koje je propisala država, a za koje nema resursa da ih sprovodi čime bukvalno blokira pojedine privredne i druge procese. Sve takve procedure koje su pod ingerencijom Ministarstva privrede biće u najkraćem mogućem roku poništene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik