Kanađani namirisali zlato u Srbiji

Bez autora
Mar 02 2015

Kanadska kompanija "Avala risorsis" će ove godine obaviti nove terenske radove na projektu Tulare u opštini Medveđa na jugu Srbije, najavljeno je iz kompanije. Radovi će biti značajni za definisanje zone mineralizacije zlata, srebra i olova na površini, pošto su dosadašnji, kako se navodi, "dali ohrabrujuće rezultate". Za sada je ciljano područje još uvek malo istraženo, ali su u planu za ovu godinu novi terenski radovi, koji imaju za cilj da testiraju paralelne zone i na taj način dovedu do uvećanja potencijala istražnog područja, izjavio je menadžer istraživanja u kompaniji Džastin van der Torn. U zvaničnom saopštenju kompanije prezentovani su rezultati raskopa sa južnog dela istražnog prostora Tulare, gde su prethodno već otkrivena dva ležišta bakra i zlata, "Kiseljak" i "Jelou krik" (Yellow Creek).

Kanađani namirisali zlato u SrbijiKanadska kompanija "Avala risorsis" će ove godine obaviti nove terenske radove na projektu Tulare u opštini Medveđa na jugu Srbije, najavljeno je iz kompanije.

Radovi će biti značajni za definisanje zone mineralizacije zlata, srebra i olova na površini, pošto su dosadašnji, kako se navodi, "dali ohrabrujuće rezultate".

"Za sada je ciljano područje još uvek malo istraženo, ali su u planu za ovu godinu novi terenski radovi, koji imaju za cilj da testiraju paralelne zone i na taj način dovedu do uvećanja potencijala istražnog područja“, izjavio je menadžer istraživanja u kompaniji Džastin van der Torn.

U zvaničnom saopštenju kompanije prezentovani su rezultati raskopa sa južnog dela istražnog prostora Tulare, gde su prethodno već otkrivena dva ležišta bakra i zlata, "Kiseljak" i "Jelou krik" (Yellow Creek).

"Avala risorsis je prošle godine preuzela Projekat Tulare, nakon njene integracije sa kompanijom Dunav risorsis u Kanadi, tako da će buduće aktivnosti obuhvatati i detaljne analize dosadašnjih radova i rezultata na datom projektu“, rekao je Van der Torn.

U saopštenju se takođe najavljuju dodatni istraživacki radovi na Projektu zlata Timok, koji se nalazi na istoku Srbije u blizini Žagubice, radi proširenja do sada definisanih ležišta.

Kompanija je ranije objavila da bi, na osnovu dosadašnjih rezultata istraživanja i preliminarne studije, otvaranje prvog rudnika zlata u Srbiji koštalo oko 177 miliona dolara. Ukoliko se planovi ostvare, u rudniku bi posao našlo 250 radnika, a Republika Srbija bi na osnovu rudne rente mogla za deset godina da dobije više od 30 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik