Prevare i utaje poreza odnijele 15 miliona

Bez autora
Mar 03 2015

Budžet institucija BiH oštećen je lani poreskim utajama i carinskim prevarama za više od 15 miliona maraka, a malverzacije sa PDV-om, krijumčarenje robe autobusima i čamcima i zloupotreba brze pošte samo su neki od načina kojima su prevaranti uspjeli da zaobiđu zakone.Iako je iznos prilično veliki, pričinjena šteta je, ipak, za oko 3,6 miliona manja u odnosu na prethodnu godinu. U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u čijem su izvještaju o radu za 2014. godinu sažeti podaci o poreskim i carinskim prevarama, kažu da sarađuju sa svim institucijama u BiH da bi presjekli puteve krijumčarenja i da to daje rezultate.

Prevare i utaje poreza odnijele 15 milionaBudžet institucija BiH oštećen je lani poreskim utajama i carinskim prevarama za više od 15 miliona maraka, a malverzacije sa PDV-om, krijumčarenje robe autobusima i čamcima i zloupotreba brze pošte samo su neki od načina kojima su prevaranti uspjeli da zaobiđu zakone.

Iako je iznos prilično veliki, pričinjena šteta je, ipak, za oko 3,6 miliona manja u odnosu na prethodnu godinu. U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u čijem su izvještaju o radu za 2014. godinu sažeti podaci o poreskim i carinskim prevarama, kažu da sarađuju sa svim institucijama u BiH da bi presjekli puteve krijumčarenja i da to daje rezultate.

Prevare

UIO je lani preduzimao aktivnosti u vezi sa otkrivanjem poreskih utaja i carinskih prevara i na procesuiranju počinilaca tih krivičnih djela u saradnji sa Tužilaštvom BiH. Tužiocima su podnijeli 56 izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima, 13 informacija, sedam dopuna izvještaja i pet obavještenja.

U UIO BiH su naglasili da su uočeni brojni modaliteti prevara koji se povezuju sa malverzacijama sa PDV-om.

- Visoko na listi prevara je izbjegavanje obavezne registracije u sistem PDV-a, neevidentiranje vrijednosti robe i plaćenog PDV-a pri uvozu u carinsko područje BiH, te neprikazivanje stvarno ostvarenog prometa u PDV prijavama - kazali su u UIO i dodali da imaju i problema sa prevarama u vezi sa carinjenjem korišćene robe.

Zaobilaženje zakonskih odredaba uočeno je i prilikom prodaje robe putem interneta, a švercovana je i krijumčarenjem u autobusima i čamcima - naročito preko nelegalnih graničnih prelaza. Ti putevi uglavnom su bili rezervisani za duvan, duvanske prerađevine i stoku. Štetu budžetu nanosili su i vozači sipajući lož-ulje u rezervoare iako je to zabranjeno zakonom.

Dosjetljivi lopovi koristili su i brzu poštu kako bi prevarili poreznike i carinike.

- Fizičke osobe koriste usluge brze pošte za prenos duvana koji nije obilježen propisanim akciznim markicama, odnosno za koji ne posjeduju odgovarajući prateću dokumentaciju, niti su registrovani za obavljanje te djelatnosti - istakli su u Upravi.

Njeni službenici su lani izdali 10.119 prekršajnih naloga i podnijeli 517 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz oblasti indirektnih poreza i privremeno oduzeli robu vrijednu oko 4,74 miliona KM.

Radna grupa

S ciljem suzbijanja utaja i prevara lani je formirana i radna grupa, odnosno tim u koji su angažovani službenici UIO i Tužilaštva BiH. Njihov prioritet je bio rad na predmetima sa većim iznosom štete po budžet i na predmetima najvećih dužnika s ciljem povećanja naplate prihoda od indirektnih poreza. Aktivnosti tima su rezultovale radom na predmetima iz akcije "Pandora", koja se nastavlja i ove godine, i sankcionisanju velikih poreskih dužnika protiv kojih je podneseno 30 krivičnih prijava za dug od 105,73 miliona maraka.

Jedna od većih bila je i akcija "Meso", u okviru koje je obavljena kontrola 45 registrovanih obveznika indirektnih poreza i utvrđeno da treba da plate dodatnih 6,31 milion KM. Izdato je i 38 prekršajnih naloga vrijednih 946.136 maraka i podnesena dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu sa iznosom štete od 3,7 miliona KM.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže da bi trebalo dodatno ojačati poreske kontrole jer smatra da je budžet oštećen za više novca nego što pokazuju zvanični podaci.

- Ova zemlja se mora ozbiljnije boriti sa kriminalom koji joj nanosi veliku štetu i u tu priču se moraju aktivno uključiti svi i dodatno ojačati stručni tim koji je formiran od ljudi iz Tužilaštva BiH i UIO - rekao je Prodanović.

"Stop švercu"

Uprava je lani postupala po 150 prijava putem otvorene linije "Stop švercu" i elektronske pošte, na osnovu čega je spriječen šverc robe vrijedne 954.964 KM.

U UIO su kazali da su učestvovali i u razmjeni podataka tokom sprovođenja operativnih akcija sa drugim agencijama za sprovođenje propisa u BiH i međunarodnim subjektima na otkrivanju, sprečavanju i procesuiranju kriminalnih radnji kod uvoza vozila i krivičnih djela u vezi sa kulturnim dobrima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik