Uspostavljanje bolje saradnje sa lokalnim samoupravama

Bez autora
Mar 03 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da se u opštinama ostvaruju najvažniji interesi građana, uz napomenu da će približno 70 odsto beneficija na putu Srbije ka EU biti ostvareno upravo na lokalnom nivou. Udovički je prilikom posete opštini Bujanovac, zajedno sa predsednikom Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoranom Stankovićem, ocenila da je zbog toga važno da republička i lokalna vlast sarađuju kako bi se još više unapredio rad lokalnih institucija. Zabrana zapošljavanja je velika kočnica za lokalne samouprave, ukazala je ona i dodala da postoji predlog da se odredi maksimalni broj zaposlenih, a ne da bude linearno smanjenje broja radnika u javnoj upravi. Vlada je već mnogo uložila u opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, a ovogodišnji budžet Koordinacionog tela za ove opštine iznosi 407 miliona dinara, navela je Udovički.

Uspostavljanje bolje saradnje sa lokalnim samoupravamaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da se u opštinama ostvaruju najvažniji interesi građana, uz napomenu da će približno 70 odsto beneficija na putu Srbije ka EU biti ostvareno upravo na lokalnom nivou.

Udovički je prilikom posete opštini Bujanovac, zajedno sa predsednikom Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoranom Stankovićem, ocenila da je zbog toga važno da republička i lokalna vlast sarađuju kako bi se još više unapredio rad lokalnih institucija.

Zabrana zapošljavanja je velika kočnica za lokalne samouprave, ukazala je ona i dodala da postoji predlog da se odredi maksimalni broj zaposlenih, a ne da bude linearno smanjenje broja radnika u javnoj upravi.

Vlada je već mnogo uložila u opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, a ovogodišnji budžet Koordinacionog tela za ove opštine iznosi 407 miliona dinara, navela je Udovički.

Prema njenim rečima, navedene opštine će pomenuta sredstva dobiti pored transfera koji dobijaju kao i ostale lokalne samouprave u Srbiji.

Udovički je danas, u okviru posete Bujanovcu, razgovarala i sa predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine i predsednikom Skupštine opštine Bujanovac Jonuzom Musliuom.

Ona je tom prilikom istakla da je pitanje imena ulica u Bujanovcu, koje je rešeno dogovorom u skladu sa sastavom stanovništva Bujanovca, a prihvatljivo za sve stanovnike ove opštine, odličan primer kako razum i volja mogu da savladaju prepreku.

Udovički je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je predlog napravljen u dogovoru svih, i istovremeno uputila čestitku Musliu na izboru za predsednika Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, na izborima koji su održani 26. oktobra 2014. godine.

Ona je najavila da će Republički savet za nacionalne manjine uskoro početi ponovo sa radom.

Na sastanku je bilo reči i o problemu sa udžbenicima na jeziku nacionalne manjine, uređenju javnih glasila, kao i o upotrebi jezika prilikom upisa u matične knjige rođenih.

Udovički se danas sastala i sa predsednicima opština Preševo, Bujanovac i Medveđa – Ragmijem Mustafom, Nagipom Arifijem i Dragišom Petrovićem, zamenicima predsednika opština, predsednicima skupština opština, narodnim poslanicima Rizom Halimijem, Šaipom Kamberijem i Nenadom Mitrovićem, načelnikom Pčinjskog okruga Slavišom Bulatovićem i načelnicima opštinskih uprava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik