Rast privrede od drugog kvartala ove godine

Bez autora
Mar 03 2015

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će se negativna stopa rasta srpske privrede nastaviti i u prvom kvartalu ove godine, dok se početak pozitivnog rasta očekuje u drugom kvartalu, pri čemu će takav trend biti nastavljen do kraja 2015.Vujović je, u uvodnom izlaganju na Kopaonik biznis forumu 2015, ocenio da će se polovinom ove godine deficit budžeta prepoloviti na približno 26 milijardi dinara. Reformske mere Vlade su već počele da daje rezultate, ukazao je on i naveo da je fiskalni deficit u julu 2014. godine iznosio 8,8 odsto BDP-a sa tendencijom daljeg rasta, dok je danas, nakon osam meseci, smanjen na 6,6 odsto BDP-a.

Rast privrede od drugog kvartala ove godineMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će se negativna stopa rasta srpske privrede nastaviti i u prvom kvartalu ove godine, dok se početak pozitivnog rasta očekuje u drugom kvartalu, pri čemu će takav trend biti nastavljen do kraja 2015.

Vujović je, u uvodnom izlaganju na Kopaonik biznis forumu 2015, ocenio da će se polovinom ove godine deficit budžeta prepoloviti na približno 26 milijardi dinara.

Reformske mere Vlade su već počele da daje rezultate, ukazao je on i naveo da je fiskalni deficit u julu 2014. godine iznosio 8,8 odsto BDP-a sa tendencijom daljeg rasta, dok je danas, nakon osam meseci, smanjen na 6,6 odsto BDP-a.

Prema njegovim rečima, rast privrede je prevashodni ekonomski zadatak Vlade, a na putanju rasta realnog sektora možemo se vratiti tek pošto sprovedemo reforme.

Ministar je ocenio da rast privrede mora da bude zasnovan na zdravim i realnim održivim osnovama, s obzirom na to da je od 2005. do 2014. godine rast BDP-a bio zasnovan na donacijama i prihodima od privatizacije, što nije bilo održivo.

Takođe, kako je podsetio, u pomenutom periodu konstantno su rasli rashodi, a padali prihodi budžeta, zbog čega je Vlada morala da preduzme određene mere i da zaustavi rast fiskalnog deficita.

Vujović je ukazao na to da je veliki deo rashoda budžeta odlazio na plate i penzije, a takva situacija je i danas prisutna, i dodao da su predviđanja Vlade da će se javni dug povećavati do kraja 2016. godine i onda će početi da pada.

Država planira da poveća učešće dinarskog dela duga na približno 40 odsto, pri čemu ima dovoljno dolarske likvidnosti za servisiranje duga, kao i da se zaštiti od deviznog rizika, objasnio je on.

Ministar je najavio da će Vlada ove godine početi sa hedžovanjem, odnosno sa transakcijama kojima se umanjuje ili otklanja rizik nastanka gubitka od deviznog rizika.

Država neće više biti izvor finansijske pomoći privredi, ali će obezbediti normalne uslove za poslovanje, poručio je Vujović, uz ocenu da bi Srbija mogla da ima trajni rast u poljoprivredi, prerađivačkoj, IT i automobilskoj industriji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik