EBRD investira u Grčku

Bez autora
Mar 03 2015

Na zahtev vlasti Grčke Evropska banka za obnovu i razvoj pokrenuće investicioni program kako bi se omogućio privredni rast te zemlje, saopštila je ta finansijska institucija ne navodeći novčani iznos programa.Akcionari EBRD-a sa sedištem u Londonu i u vlasništvu 64 zemlje i dve međuvladine organizacije, odobrili su u petak taj investicioni program koji bi trajao do kraja 2020. godine. Ta finansijska institucija, osnovana 1991. godine, obično podržava zemlje u razvoju u srednjoj i istočnoj Evropi.

EBRD investira u GrčkuNa zahtev vlasti Grčke Evropska banka za obnovu i razvoj pokrenuće investicioni program kako bi se omogućio privredni rast te zemlje, saopštila je ta finansijska institucija ne navodeći novčani iznos programa.

Akcionari EBRD-a sa sedištem u Londonu i u vlasništvu 64 zemlje i dve međuvladine organizacije, odobrili su u petak taj investicioni program koji bi trajao do kraja 2020. godine.

Ta finansijska institucija, osnovana 1991. godine, obično podržava zemlje u razvoju u srednjoj i istočnoj Evropi.

EBRD je 2. februara, kada je na vlast u Atini došla nova koaliciona vlada predvođena levičarskom Sirizom, dala Grčkoj "status korisnika" što je trazila njena prethodna vlada novembra 2014. godine.

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti je rekao da će banka podržati i grčki sektor energetike.

Čakrabarti je odbio da otkrije vrednost programa, a mediji su ranije pominjali jednu milijardu evra.

Stručnjaci EBRD će uskoro posetiti Grčku kako bi s tamošnjim bankama razgovarali o prioritetima u investiranju.

Čakrabarti je rekao da progam sadrži određene uslove koje će zavisiti od politike Vlade u Atini.

"Kada investiramo u neku zemlju, oslanjamo se na njen plan reformi u cilju otvorenije privrede", napomenuo je predsednik EBRD-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik