"Esmark" zainteresovan da upravlja Železarom

Bez autora
Mar 03 2015

Američka kompanija “Esmark“ saopštila je večeras da je zainteresovana da upravlja smederevskom železarom. Cilj te kompanije jeste da čeličanu privatizuje do juna 2016. godine. Predstavnici kompanije "Esmark" i prvi čovek te kompanije Džejms Bušar veruju da će uprkos nedavnom neslaganju sa Vladom Republike Srbije oko restrukturiranja i vraćanja u život "Železare Smederevo", biznis plan i profesionalni tim menadžera pružiti najbolju budućnost za Železaru. Ostajemo posvećeni onome što smo naveli prošlog meseca u pregovorima, napravljen je korak napred sa Srbijom i naš tim menadžera je spreman da uđe u Železaru kako bi je oživeo , navodi se u saopštenju "Esmarka". Ističe se da je u prethodnih 10 meseci kompanija tesno sarađivala sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Dušanom Vujovićem, kao i sa ostalima koji su nadležni za privatizaciju, kako bi se osigurala budućnost za oko 5.300 zaposlenih u Železari.

"Esmark" zainteresovan da upravlja ŽelezaromAmerička kompanija “Esmark“ saopštila je večeras da je zainteresovana da upravlja smederevskom železarom, saznaje RTS.

Cilj te kompanije jeste da čeličanu privatizuje do juna 2016. godine.

Predstavnici kompanije "Esmark" i prvi čovek te kompanije Džejms Bušar veruju da će uprkos nedavnom neslaganju sa Vladom Republike Srbije oko restrukturiranja i vraćanja u život "Železare Smederevo", biznis plan i profesionalni tim menadžera pružiti najbolju budućnost za Železaru.

"Ostajemo posvećeni onome što smo naveli prošlog meseca u pregovorima, napravljen je korak napred sa Srbijom i naš tim menadžera je spreman da uđe u Železaru kako bi je oživeo" , navodi se u saopštenju "Esmarka".

Ističe se da je u prethodnih 10 meseci kompanija tesno sarađivala sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Dušanom Vujovićem, kao i sa ostalima koji su nadležni za privatizaciju, kako bi se osigurala budućnost za oko 5.300 zaposlenih u Železari.

U saopštenju se navodi je da zajedno sa partnerima u Evropi, Aziji i Južnoj Americi, "Esmark" uveren da neka treća strana ili kompanije ne bi bilje upravljala Železarom.

Kako bi potvrdio interes za Železaru, Bušar ističe želju da se nastavi rad na konačnom dogovoru o preuzimanju smederevske Železare.

"Esmark" ocenjuje da bi to moglo da se dogodi pre 1. januara 2016. godine, što bi bilo slično sa iskustvom Srbije sa kompanijom "Ju-Es Stil", koja se uključila u menadžment Železare nekoliko meseci pre privatizacije.

Pregovori Vlade Srbije sa "Esmarkom" o prodaji Železare su sredinom februara neuspešno okončani jer je, kako je objašnjeno, ponuda te kompanije bila neprihvatljiva – nije bilo garancija da će proizvodnja biti nastavljena u određenom periodu i da će biti očuvana zaposlenost.

Prema odluci Vlade, raspisan je tender za izbor profesionalnog menadžmenta koji će upravljati Železarom do okončanja privatizacije, a u slučaju da i taj tender bude neuspešan, najverovatnije rešenje za Železaru je stečaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik