Hrvatska izdala 1,5 milijardi eura obveznica uz prinos do 3,1 posto

Bez autora
Mar 04 2015

Hrvatska je u srijedu izdala 1,5 milijardi eura novih 10-godišnjih obveznica po cijeni od 260 baznih bodova povrh mid-swapa, što čini prinos od 3,0 do 3.1 posto, potvrđeno je HRT-u. To je niži prinos nego na otvaranju knjige upisa u srijedu ujutro, kada je Hrvatska 10-godišnje euroobveznice ponudila investitorima po cijeni od 287,5 baznih bodova na mid-swap, što je prinos od 3,57 posto. Kao aranžeri ovog izdanja angažirane su četiri banke - Barclays, Erste Group, JPMorgan i UniCredit. Ministar financija Boris Lalovac još je u prosincu lani najavio izlazak Hrvatske početkom ove godine na inozemno tržište obveznica. Tada je rekao kako se očekuje da će izdanje obveznica biti u vrijednosti od oko milijardu eura, a procijenio je i da bi cijena obveznice mogla biti ispod 3,5 posto. Kazao je i da bi refinanciranje postojećih dugova po kamatama od pet-šest posto nižim kamatama moglo potrajati dvije, tri, četiri godine.

Hrvatska izdala 1,5 milijardi eura obveznica uz prinos do 3,1 postoHrvatska je u srijedu izdala 1,5 milijardi eura novih 10-godišnjih obveznica po cijeni od 260 baznih bodova povrh mid-swapa, što čini prinos od 3,0 do 3.1 posto, potvrđeno je HRT-u. To je niži prinos nego na otvaranju knjige upisa u srijedu ujutro, kada je Hrvatska 10-godišnje euroobveznice ponudila investitorima po cijeni od 287,5 baznih bodova na mid-swap, što je prinos od 3,57 posto.

Kao aranžeri ovog izdanja angažirane su četiri banke - Barclays, Erste Group, JPMorgan i UniCredit. Ministar financija Boris Lalovac još je u prosincu lani najavio izlazak Hrvatske početkom ove godine na inozemno tržište obveznica. Tada je rekao kako se očekuje da će izdanje obveznica biti u vrijednosti od oko milijardu eura, a procijenio je i da bi cijena obveznice mogla biti ispod 3,5 posto. Kazao je i da bi refinanciranje postojećih dugova po kamatama od pet-šest posto nižim kamatama moglo potrajati dvije, tri, četiri godine.

Hrvatska je posljednji put izašla na međunarodno tržište obveznica u svibnju 2014. Tada je prikupila 1,25 milijardi eura izdanjem obveznice s rokom dospijeća 2022. i prinosom malo višim od četiri posto. Agencije Fitch i Standard&Poor's drže kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na BB, dok ga Moody's drži jedan stupanj više, na Ba1. Kod sve tri agencije rejting je u neinvesticijskom ili špekulativnom području.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik