Fond PIORS: Za dva mjeseca ušteda od 5,4 miliona KM

Bez autora
Mar 04 2015

U prva dva mjeseca ove godine Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske (PIORS) je u 17.291 slučaju obustavio isplatu penzije i po tom osnovu trenutno ostvario uštedu od 5,4 miliona KM.Ovako velikom broju obustava isplate penzija u značajnoj mjeri doprinijela je i primjena Sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka s Hrvatskom i Srbijom gdje Fond ima evidentiranih više od 30.000 korisnika prava za koje svaki mjesec redovno vrši isplatu penzije - navodi se u saopćenju iz ovog fonda.

Fond PIORS: Za dva mjeseca ušteda od 5,4 miliona KMU prva dva mjeseca ove godine Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske (PIORS) je u 17.291 slučaju obustavio isplatu penzije i po tom osnovu trenutno ostvario uštedu od 5,4 miliona KM.

Ovako velikom broju obustava isplate penzija u značajnoj mjeri doprinijela je i primjena Sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka s Hrvatskom i Srbijom gdje Fond ima evidentiranih više od 30.000 korisnika prava za koje svaki mjesec redovno vrši isplatu penzije - navodi se u saopćenju iz ovog fonda.

Ovi korisnici penzionog prava do sada nisu bili u fokusu kontrole promjene svog statusa svaki mjesec, kako je to sada, nego samo jedanput godišnje, prilikom dostavljanja potvrde o životu.

Iz Fonda PIORS-a navode da nastavljaju dosljednu akciju pod nazivom “Stop prevarama, do penzije pošteno”.

Obustave isplate prava se vrše svakodnevnom kontrolom u kojima se utvrđuje nekompletnost dokumentacije u spisu korisnika, a najčešće zbog urednog i obaveznog nedostavljanja potvrde o životu ili školske potvrde za djecu-korisnike porodične penzije, kako je to Zakonom i propisano.

U prošloj godini Fond je u 29.166 slučajeva izvršio pojedinačnu obustavu, od čega je do kraja godine u isplatu ponovo uključeno "svega“ 4.102 ili tek svaki sedmi korisnik.

Uštede po osnovu pojedinačnih obustava u 2014. iznosile su 8,8 miliona KM.

Broj pojedinačnih obustava u 2014. u odnosu na 2013. (23.784 obustava) bio je veći za 5.382 ili 22,6 posto, a u odnosu na 2012. (16.721 obustava) više za čak 12.445 ili 74,4 posto.

U 2013. u isplatu je ponovo uključen svaki šesti, a u 2012. svaki četvrti korisnik. Uštede u prethodne tri godine, po ovom osnovu, iznosile su više od 20 miliona KM, a s januarom i februarom 2015. uštede ukupno iznose 26 miliona KM.

Dosljednom primjenom Zakona o PIO sprečava se pokušaj ostvarivanja prava na nelegalan način, a isto tako sprečava mogućnost nastanka preplate, što onda otežava mogućnost povrata više isplaćenih sredstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik