Poslovanje Wiener osiguranja: Isplaćeno 60 miliona KM za štete od poplava

Bez autora
Mar 04 2015

Priča o Wiener osiguranju u BiH, kao 25. tržištu na kojem posluje austrijski koncern Vienna Insurence Group (VIG), počela je 2011. kada je ovaj koncern preuzeo većinski paket dionica tadašnjeg Jahorina osiguranja. Kompanija je 1. decembra 2014. promijenila naziv u Wiener osiguranje i u narednom periodu će nastaviti raditi na utvrđivanju svoje pozicije na domaćem tržištu uz reorganizaciju i unapređivanje, kako samog poslovanja, tako i ponude klijentima. Kako je kazao Goran Mandić, član uprave Wiener osiguranja, njihov fokus jeste razvoj na teritoriji cijele BiH, na kojoj trenutno imaju 8 filijala i 50 poslovnica i ispostava. Tržište FBiH jeste potencijal za nas i želimo da nastavimo da se širimo, da povećamo tržišno učešće na području cijele BiH, ali naravno u skladu sa svim pravilima osiguranja. Cilj jeste i restrukturiranje portfelja, od autoodgovornosti prema ostalim vrstama osiguranja u neživotu (osiguranje imovine, nezgode), kao i rast životnih osiguranja, kazao je Mandić.

Poslovanje Wiener osiguranja: Isplaćeno 60 miliona KM za štete od poplavaPriča o Wiener osiguranju u BiH, kao 25. tržištu na kojem posluje austrijski koncern Vienna Insurence Group (VIG), počela je 2011. kada je ovaj koncern preuzeo većinski paket dionica tadašnjeg Jahorina osiguranja. Kompanija je 1. decembra 2014. promijenila naziv u Wiener osiguranje i u narednom periodu će nastaviti raditi na utvrđivanju svoje pozicije na domaćem tržištu uz reorganizaciju i unapređivanje, kako samog poslovanja, tako i ponude klijentima.

Kako je za Oslobođenje kazao Goran Mandić, član uprave Wiener osiguranja, njihov fokus jeste razvoj na teritoriji cijele BiH, na kojoj trenutno imaju 8 filijala i 50 poslovnica i ispostava.

- Tržište FBiH jeste potencijal za nas i želimo da nastavimo da se širimo, da povećamo tržišno učešće na području cijele BiH, ali naravno u skladu sa svim pravilima osiguranja. Cilj jeste i restrukturiranje portfelja, od autoodgovornosti prema ostalim vrstama osiguranja u neživotu (osiguranje imovine, nezgode), kao i rast životnih osiguranja", kazao nam je Mandić.

Mala preduzeća

Kada je u pitanju svijest građana o potrebi osiguranja Mandić je istakao da se ona mijenja, međutim kako je ekonomska situacija u BiH svima poznata, ona uglavnom usporava razvoj osiguranja.

- Važno je istaći da osiguranje nije namijenjeno samo građanima koji imaju svoje privatne kuće ili stanove, već i privatnim preduzećima. S tim u vezi razvili smo proizvod osiguranja za mala i srednja preduzeća. Riječ je o paketu rizika koji uključuje sve rizike sa kojima se preduzeće tokom svoga poslovanja može susresti. Sigurno je da se svijest građana mijenja i potrebno je naglasiti da osiguranje nije trošak, već je neophodno. Uz odvajanje simbolične sume osiguranja na godišnjem nivou, mogu da budu mirniji, jer je njihova imovina sigurnija i ne rizikuju da je jednog dana možda i potpuno izgube. Mi vjerujemo da smo dobrom dijelu klijenata uspjeli da pokažemo šta znači osiguranje, da to nije trošak nego sigurnost, ulaganje u budućnost", kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, Wiener osiguranje je prošle godine imalo dobar test za unutrašnju organizaciju.

"Tu je riječ o poplavama, koje su dokazale da imamo veoma dobar proizvod za naše klijente. Wiener osiguranje je po osnovu šteta od poplava isplatilo preko 60 miliona maraka. Dakle, kod većine naših polisa, čak i kasko polise, uključeno je pokriće rizika od poplava", kazao je Mandić.

Nakon prošlogodišnjih poplava pojavila se i inicijativa da se proširi obim obaveznih osiguranja, da to više ne bude samo osiguranje autoodgovornosti na što Mandić kaže:

"Jednostavno poređenje koje su vrste osiguranja obavezne u susjednim zemljama, a koje u BiH, govori mnogo toga. U svakom slučaju, postoji potreba države da se, u skladu sa ekonomskim prilikama, time pozabavi. Da je u području pogođenom poplavama bilo osigurano bar 10-20 posto imovine, postavlja se pitanje koliki bi iznosi bili koje bi osiguravajuće kompanije morale da isplate. Osiguravajuće kompanije svakako kroz dobar sistem reosiguranja, kakav ima Wiener osiguranje, mogu obezbijediti pokriće ovakvih rizika. Drugim riječima, politika reosiguranja mora biti na visokom nivou da bi osiguravajuće kompanije mogle da pričaju o velikim rizicima".

Veliki problem na tržištu BiH predstavlja nelojalna konkurencija u oblasti obaveznog osiguranja od autoodgovornosti.

Nelojalna konkurencija

"Principi osiguranja moraju da se poštuju, pogotovo kod obaveznih osiguranja. Obavezna osiguranja su zakonom propisana. Postoje tarife, postoje cijene, sve ostalo je problematično i ne samo da ugrožava kompanije koje to rade, nego i ostale u lancu osiguranja. Ne bi bilo dobro da se problem nelojalne konkurencije u autoodgovornosti nastavi, jer se odražava i na ostale vrste osiguranja, te se narušava i onako nerazvijeno tržište osiguranja", istakao je Mandić.

Wiener osiguranje će se u budućnosti fokusirati na osiguranje imovine, te na ostala neživotna osiguranja.

"Također, klijentima ćemo intenzivnije nuditi proizvode životnog osiguranja", kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, kada gledamo tržište osiguranja u BiH u poređenju sa zamljema regije, činjenica da se premija po glavi stanovnika u BiH kreće od 70 do 80 eura, u Hrvatskoj 280, a u Austriji oko 2.000 eura dosta toga govori.

"Postoji potencijal, postoje interesi, ali tržište osiguranja u BiH je na veoma niskom nivou. Međutim, dolazak Wiener osiguranja potvrđuje da ovdje postoji potencijal i želja za razvojem osiguranja i ja bih pozdravio dolazak svih kuća koje istinski žele da se bave osiguranjem", poručio je Mandić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik