Elektrokrajina uspješno okončala 2014. godinu

Bez autora
Mar 04 2015

"Elektrokrajina" Banjaluka nastavila je 2014. godine da smanjuje distributivne gubitke, što je u najvećoj mjeri uticalo na pozitivne poslovne i finansijske rezultate uprkos milionskoj šteti koju je pretrpjela u majskim poplavama. Distributivni gubici smanjeni su prošle godine na 14,65 odsto, što je najniži godišnji nivo u poslijeratnoj istoriji preduzeća. Gubici na mreži pali su za 1,9 odsto u odnosu na 2013, odnosno za 4,8 odsto u poređenju sa 2012. godinom. Distributivne gubitke konstantno smanjujemo zahvaljujući pojačanoj kontroli i izmještanju mjernih mjesta, otkrivanju neovlašćene potrošnje, uvođenju daljinskog očitavanja utroška električne energije i sanaciji postojeće i izgradnji nove distributivne mreže, izjavila je direktor "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović.

Elektrokrajina uspješno okončala 2014. godinu"Elektrokrajina" Banjaluka nastavila je 2014. godine da smanjuje distributivne gubitke, što je u najvećoj mjeri uticalo na pozitivne poslovne i finansijske rezultate uprkos milionskoj šteti koju je pretrpjela u majskim poplavama.

Distributivni gubici smanjeni su prošle godine na 14,65 odsto, što je najniži godišnji nivo u poslijeratnoj istoriji preduzeća. Gubici na mreži pali su za 1,9 odsto u odnosu na 2013, odnosno za 4,8 odsto u poređenju sa 2012. godinom.

- Distributivne gubitke konstantno smanjujemo zahvaljujući pojačanoj kontroli i izmještanju mjernih mjesta, otkrivanju neovlašćene potrošnje, uvođenju daljinskog očitavanja utroška električne energije i sanaciji postojeće i izgradnji nove distributivne mreže - izjavila je direktor "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović.

"Elektrokrajina" je prošlu godinu završila sa dobiti od 895.222 KM, što u upravi preduzeća ocjenjuju velikim uspjehom s obzirom na prirodne nepogode koje su nanijele višemilionsku štetu na objektima i distributivnoj mreži preduzeća, koja je zahtijevala hitnu intervenciju i donijela neplanirano povećanje operativnih troškova. Vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomske poslove Rodoljub Topić kazao je da su prihodi iznosili 213 miliona i za 1,4 milion KM su bili viši u poređenju sa prethodnom godinom. Rashodi su istovremeno povećani za 1,1 milion, na 212,7 miliona KM. "Elektrokrajina" je prošle godine realizovala investicije vrijedne 22,9 miliona KM.

Kuzmanovićeva je istakla da je naplata struje i u 2014. prešla 100 odsto jer su, pored tekuće potrošnje, naplaćivana potraživanja na osnovu ranije sklopljenih reprograma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik