Prvi put zakon o radnom vremenu vozača

Bez autora
Mar 04 2015

Nacrt zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom saobraćaju i tahografima urađen je kako bi se direktive Evropske unije u ovoj oblasti inkorporirale u nacionalno zakonodavstvo.Time će se dobiti ujednačena pravila za domaće prevoznike koji voze u Evropi, kao i za strane koji voze kod nas, a kada bude završen i nedostajući deo podzakonskih akata, imaćemo jasan i precizan zakon, istakao je Zoran Alimpić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, na javnoj raspravi, održanoj u Privrednoj komori Srbije.

Prvi put zakon o radnom vremenu vozačaNacrt zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom saobraćaju i tahografima urađen je kako bi se direktive Evropske unije u ovoj oblasti inkorporirale u nacionalno zakonodavstvo. Time će se dobiti ujednačena pravila za domaće prevoznike koji voze u Evropi, kao i za strane koji voze kod nas, a kada bude završen i nedostajući deo podzakonskih akata, imaćemo jasan i precizan zakon, istakao je Zoran Alimpić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, na javnoj raspravi, održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS). 

U postupku javne rasprave, koja se sprovodi od 25. februara do 16. marta, aktivno učestvuju predstavnici ministarstava nadležnih za saobraćaj i unutrašnje poslove, agencija, Komore, nauke i brojni zainteresovani privrednici. Otvarajući skup, Milica Dubljević, sekretar Udruženja za saobraćaj PKS, istakla je važnost aktivnog učešća privrednika, koji su sugestijama, predlozima i primerima iz prakse znatno pomogli da se uradi kvalitetan zakon.

Prvi put u Srbiji donet je poseban zakon vezan za radno vreme prevoznika u drumskom saobraćaju kao leks specijalis na Zakon o radu, rekao je Vladimir Momčilović, docent Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. U cilju postizanja konkureentnosti, zakon predviđa izjednačene uslove u domaćem i međunarodnom prevozu. Tako, radno vreme posade u drumskim vozilima može da traje najduže 60 sati nedeljno, s tim da prosečna radna nedelja na nivou četiri meseca ne sme da traje duže od 48 sati. Pauze se neće računati u radno vreme, ali će se plaćati kao vreme raspoloživosti. Niz donetih pravila usmeren je na povećanje bezbednosti u saboraćaju, zaključkio je Momčilović.

Bitan segment Ncrta odnosi se na poslove vezane za tahografe, kao i na radionice za tahografe. U tom segmentu nije došlo do velikih promena, ukazao je predstavnik  Agencije za bezbednost saobraćaja. Agencija za tahografe kontrolisaće rad  radionica, a među postavljenim tehničkim zahtevima je i obaveza da se mahanički tahografi 1311  zamene analoginim ili digitalnim u roku od godinu dana, dok je digitalne tahografe starije generacije 1314 moguće zameniti elektronskim uređajem novije generacije u roku od tri godine.

Kako se navodi u saopštenju PKS, novi zakon regulisao je nadzor i kaznene odredbe, a njegovu primenu kontrolisaće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja. Učesnici javne rasprave očekuju da će set podzakonskih akata biti zaokružen u predviđenom roku od 12 meseci, jer je veliki deo pripreman paraleleno sa Nacrtom zakona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik