Unapređenje sveukupne saradnje sa Rusijom

Bez autora
Mar 04 2015

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da dobre ekonomske odnose Srbije i Ruske Federacije treba dodatno ojačati, a potencijali za saradnju postoje u oblasti građevinarstva, poljoprivrede, energetike, turizma, zdravstva, saobraćaja i infrastrukture. Dačić je, otvarajući rusko-srpsku privrednu izložbu „Ekspo Rusija–Srbija 2015“ u hotelu “Metropol palas” istakao da su trgovinsko-ekonomski odnosi dveju država u stalnom usponu, ali da ima mogućnosti za još dinamičniji rast. Prema njegovim rečima, vrednost ukupne robne razmene između dve zemlje u prošloj godini iznosila je 2,5 milijarde evra, što je povećanje od 300 miliona evra u odnosu na 2013. godinu. Ruska Federacija spada među prve tri zemlje partnera Srbije po obimu spoljnotrgovinske razmene, zajedno sa Italijom i Nemačkom, ukazao je on.

Unapređenje sveukupne saradnje sa RusijomPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da dobre ekonomske odnose Srbije i Ruske Federacije treba dodatno ojačati, a potencijali za saradnju postoje u oblasti građevinarstva, poljoprivrede, energetike, turizma, zdravstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dačić je, otvarajući rusko-srpsku privrednu izložbu „Ekspo Rusija–Srbija 2015“ u hotelu “Metropol palas” istakao da su trgovinsko-ekonomski odnosi dveju država u stalnom usponu, ali da ima mogućnosti za još dinamičniji rast.

Prema njegovim rečima, vrednost ukupne robne razmene između dve zemlje u prošloj godini iznosila je 2,5 milijarde evra, što je povećanje od 300 miliona evra u odnosu na 2013. godinu.

Ruska Federacija spada među prve tri zemlje partnera Srbije po obimu spoljnotrgovinske razmene, zajedno sa Italijom i Nemačkom, ukazao je on.

Dačić je naveo da su ruske kompanije u Srbiji trenutno prisutne u oblasti bankarstva, energetike i železnice, uz nadu da će biti pojačano prisustvo ruskih investitora i u drugim oblastima, gde postoji obostrani interes.

Prvi potpredsednik Vlade je izrazio očekivanje da će u narednom periodu doći do rasta investicija, izvoza i iskorišćavanja svih potencijala, posebno u turizmu i auto-industriji.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin prisutnima je pročitao pismo ministra spoljnih poslova te zemlje Sergeja Lavrova.

Čepurin je, ističući da veliki prostor za saradnju postoji u oblasti građevinarstva, poljoprivrede i turizma, ukazao na neophodnost uspostavljanja regionalne veze između privrednika dveju zemalja.

Ova izložba se po drugi put održava u Beogradu. Predstavnici više od 100 velikih, srednjih i malih preduzeća i administracija mnogih regiona Rusije, kao i kompanija iz Srbije, razgovaraće tokom tri radna dana o unapređivanju privredne saradnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik