I građani Srbije moći će u lični bankrot

Bez autora
Mar 04 2015

Prezaduženi građani Srbije od juna će moći da proglase lični bankrot. Prema najavama iz centralne banke, uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda pokušaće da se reši sve veći broj slučajeva problematičnih zajmova. U Srbiji su trenutno blokirani tekući računi čak 213.983 građana, i novo rešenje moglo bi da ih spase dužničkog ropstva. Međutim, lični bankrot nipošto ne znači brisanje dugova gumicom. Dužnik, koji ne može više da otplaćuje svoje rate, moći će da, pod određenim uslovima predviđenim zakonom, proglasi lični bankrot, čime bi svoje finansije "stavio u ruke" svojevrsnom stečajnom upravniku. U evropskim zemljama lični bankrot podrazumeva reprogramiranje dugova posle određenog vreme, i to u skladu sa mogućnostima dužnika. U međuvremenu bi se o njegovoj imovini starao taj lični "stečajni upravnik", sa zadatkom da unovči imovinu i namiri poverioce, baš kao i kod pravog stečaja nekog preduzeća.

I građani Srbije moći će u lični bankrotPrezaduženi građani Srbije od juna će moći da proglase lični bankrot, pišu Večernje novosti.

Prema najavama iz centralne banke, uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda pokušaće da se reši sve veći broj slučajeva problematičnih zajmova.

U Srbiji su trenutno blokirani tekući računi čak 213.983 građana, i novo rešenje moglo bi da ih spase dužničkog ropstva.

Međutim, lični bankrot nipošto ne znači brisanje dugova gumicom.

Dužnik, koji ne može više da otplaćuje svoje rate, moći će da, pod određenim uslovima predviđenim zakonom, proglasi lični bankrot, čime bi svoje finansije "stavio u ruke" svojevrsnom stečajnom upravniku. U evropskim zemljama lični bankrot podrazumeva reprogramiranje dugova posle određenog vreme, i to u skladu sa mogućnostima dužnika. U međuvremenu bi se o njegovoj imovini starao taj lični "stečajni upravnik", sa zadatkom da unovči imovinu i namiri poverioce, baš kao i kod pravog stečaja nekog preduzeća.

Osnovna prednost ličnog, individualnog stečaja, koji može da proglasi dužnik lično ili čak njegov poverilac, predstavlja mogućnost za novi finansijski početak dužnika posle proteka određenog, relativno kratkog perioda, što ga podstiče da ne izbegava izmirenje dugova. Sa druge strane se procedura naplate značajno ubrzava pa poverioci bar deo svojih potraživanja naplaćuju u relativno kratkom roku, što je mnogima od ključnog značaja.

Osim sa MMF, sveobuhvatna strategija za rešavanje problematičnih kredita u Srbiji biće izrađena u saradnji i sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj do kraja juna 2015. godine, potvrđeno je "Večernjim novostima" u NBS.

"Strategija će podrazumevati sagledavanje i jačanje kapaciteta banaka za rešavanje loših zajmova, uklanjanje prepreka za otpis i prodaju potraživanja, uvođenje okvira za lični bankrot i promovisanje vansudskog poravnanja potraživanja pravnih lica", ističu u NBS.

Naime, aranžman koji je MMF odobrio Srbiji podrazumeva realizaciju ciljeva dogovorenog ekonomskog programa koji se odnose na jačanje javnih finansija, sprovođenje plana strukturnih reformi i povećanje stabilnosti finansijskog sektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik