ECB negativno o izmjeni zakona o središnjoj slovenskoj banci

Bez autora
Mar 05 2015

Europska središnja banka (ECB) dala je negativno mišljenje na nacrt zakona koji bi slovenskom parlamentu dao više ovlasti u nadzoru rada slovenske središnje banke te postavljanju i smjenjivanju članova njezina vijeća. Zakonske promjene predložila je oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS), a Europska središnja banka izrazila je u dopisu vladi rezerve na prijedlog zbog bojazni da bi se time smanjila autonomnost uprave Banke Slovenije koja djeluje u okviru sustava europskih središnjih banaka. Kako je objavila Slovenska televizija, predsjednik ECB-a Mario Draghi napisao je da vijeće Banke Slovenije treba sačuvati svoje sadašnje ingerencije te da politika, odnosno parlament, ne bi trebala odlučivati o njegovu sastavu kako se predlagalo zakonskim izmjenama koje je predložila oporba.

ECB negativno o izmjeni zakona o središnjoj slovenskoj banciEuropska središnja banka (ECB) dala je negativno mišljenje na nacrt zakona koji bi slovenskom parlamentu dao više ovlasti u nadzoru rada slovenske središnje banke te postavljanju i smjenjivanju članova njezina vijeća.

Zakonske promjene predložila je oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS), a Europska središnja banka izrazila je u dopisu vladi rezerve na prijedlog zbog bojazni da bi se time smanjila autonomnost uprave Banke Slovenije koja djeluje u okviru sustava europskih središnjih banaka.

Kako je objavila Slovenska televizija, predsjednik ECB-a Mario Draghi napisao je da vijeće Banke Slovenije treba sačuvati svoje sadašnje ingerencije te da politika, odnosno parlament, ne bi trebala odlučivati o njegovu sastavu kako se predlagalo zakonskim izmjenama koje je predložila oporba.

Zbog pada povjerenja javnosti u središnju monetarnu ustanovu i učinkovitost njezina nadzora nad poslovanjem banaka, oporba je parlamentu predložila novi zakon o središnjoj banci. Po njihovu prijedlogu guverner i članovi vijeća banke mogli bi se imenovati samo na jedan mandat, a potvrđivao bi ih parlament dvotrećinskom, a ne običnom većinom kao sada.

Oporba je predložila da se u rad vijeća središnje banke uz predstavnika ministarstva financija i predsjednika parlamentarnog odbora za monetarnu politiku imenuje i jedan predstavnik oporbe. Također predlaže da javnost ima uvid u dokumente središnje banke kad se u bankama utvrde nepravilnosti, bez obzira na načelo povjerljivosti bankarskog poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik