U RS-u se uvodi poreska stopa od 0,25 posto za sve općine

Bez autora
Mar 05 2015

Nacrtom zakona o porezu na nepokretnosti, o kojem se danas raspravlja u Narodnoj skupštini RS-a, predviđeno je uvođenje jedinstvene poreske stope za porez na nepokretnost za sve lokalne zajednice i to od 0,25 posto. Također, zakon predviđa utvrđivanje niže poreske stope za nepokretnosti koje se koriste direktno u proizvodne svrhe i to 0,20 posto.U Vladi RS-a najavljuju redefiniranje načina utvrđivanja procjenjene tržišne vrijednosti nepokretnosti kao poreske osnovice poreza na nepokretnosti, povoljniji tretman nepokretnosti koje su namjenjene za dalju prodaju, odnosno nepokretnosi koje se u poslovnim knjigama vode kao zalihe, u ograničnom periodu.

U RS-u se uvodi poreska stopa od 0,25 posto za sve općineNacrtom zakona o porezu na nepokretnosti, o kojem se danas raspravlja u Narodnoj skupštini RS-a, predviđeno je uvođenje jedinstvene poreske stope za porez na nepokretnost za sve lokalne zajednice i to od 0,25 posto.

Također, zakon predviđa utvrđivanje niže poreske stope za nepokretnosti koje se koriste direktno u proizvodne svrhe i to 0,20 posto.

U Vladi RS-a najavljuju redefiniranje načina utvrđivanja procjenjene tržišne vrijednosti nepokretnosti kao poreske osnovice poreza na nepokretnosti, povoljniji tretman nepokretnosti koje su namjenjene za dalju prodaju, odnosno nepokretnosi koje se u poslovnim knjigama vode kao zalihe, u ograničnom periodu.

Prethodno je u parlamentu završena višesatna rasprava o Nacrtu zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u RS, po kojem se rok plaćanja između poslovnih subjekata organičava na maksimalno 60 dana, a privrednika i subjekata javnog prava na 90 dana.

Dužnik u slučaju kašnjenja mora da plati naknade od tri odsto od obaveze i to bez obzira da li je povjerilac pretrpio štetu zbog dužnikovog kašnjenja ili ne.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je problem što je ovaj zakon u suprotnosti sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Vladu je optužio da je kasno predložila ovaj zakon, jer su, kaže, reforme trebale kada je za to bilo novca i kada je prodat “Telekom RS”, a ne sada poslije devet godina aktuelne vlasti.

I Branislav Borenović je rekao da je PDP godinama tražio da se ova oblast uredi.

S druge strane, poslanik SNSD-a Marko Vidaković smatra da se korist u Nacrtu zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza ogleda u poboljšanju likvidnosti i sprečavanju zlouptrebe ugovaranja predugih rokova plaćanja.

Vidaković je, tokom poslaničke rasprave, rekao da je dobro što će ovaj akt ići u javnu raspravu, izrazivši nadu da će kroz tu raspravu predstavnici poslovne zajednice dati kvalitetna rješenja koja će biti ugrađena u prijedlog zakona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik