Jačanje ekonomske saradnje sa Kazahstanom

Bez autora
Mar 05 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji, na nerezidencijalnoj osnovi, Nurbahom Rustemovim o ukupnim odnosima dveju zemalja i mogućnostima za proširenje ekonomske saradnje. Rustemov je tom prilikom uputio poziv srpskim kompanijama iz oblasti putne infrastrukture, građevinarstva i poljoprivredne proizvodnje da učestvuju u realizaciji državnog programa Vlade Kazahstana „Svetli put“. On je ukazao na to da će za ovaj program biti izdvojeno 40 milijardi dolara u naredne tri godine, uz napomenu da će u okviru njega biti izgrađen veliki broj puteva, železničkih pruga, škola, bolnica i pogona za proizvodnju hrane. Ljajić i Rustemov su postigli saglasnost o tome da bi u toku ove godine trebalo da se održi i prva sednica Međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Kazahstana.

Jačanje ekonomske saradnje sa KazahstanomPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji, na nerezidencijalnoj osnovi, Nurbahom Rustemovim o ukupnim odnosima dveju zemalja i mogućnostima za proširenje ekonomske saradnje.

Rustemov je tom prilikom uputio poziv srpskim kompanijama iz oblasti putne infrastrukture, građevinarstva i poljoprivredne proizvodnje da učestvuju u realizaciji državnog programa Vlade Kazahstana „Svetli put“.

On je ukazao na to da će za ovaj program biti izdvojeno 40 milijardi dolara u naredne tri godine, uz napomenu da će u okviru njega biti izgrađen veliki broj puteva, železničkih pruga, škola, bolnica i pogona za proizvodnju hrane.

Ljajić i Rustemov su postigli saglasnost o tome da bi u toku ove godine trebalo da se održi i prva sednica Međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Kazahstana.

Oni su najavili i skoro potpisivanje bilateralnog sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, koji je u potpunosti usaglašen, kao i sporazuma o saradnji u oblasti turizma, zajedničkom nastupu na trećim tržištima i saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, koji su u pripremi.

Rustemov je u razgovoru preneo stav svoje države, koja, kako je naglasio, nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ambasador je najavio da će Kazahstan u toku naredne godine otvoriti zgradu generalnog konzulata u Beogradu, a da će potom biti otvorena i ambasada, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik