Osam opština objedinjuje poljoprivrednu ponudu

Osam opština Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga prave zajednički projekat kojim žele da poljoprivrednim proizvodima daju dodatnu vrednost, kroz objedinjavanje ponude ili višu fazu prerade, a za čiju realizaciju planiraju da konkurišu za sredstva iz fondova Evropske unije. Tim povodom, u Subotici je održan sastanak Međuopštinske radne grupe za pripremu regionalnog projekta Integrisane proizvodnje hrane, kojim će se podržati podizanje konkurentnosti i proizvodnja hrane u toj sredini. Kako je izjavila Maja Pejčić, zamenica direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj, u toku je priprema projekta, u okviru kojeg se radi više analiza izvodljivosti, na osnovu čega će biti definisan konačan oblik budućeg velikog logističkog centra, u okviru kojeg će se osnovni poljoprivredni proizvodi prerađivati, i tome dobiti novu vrednost.

Osam opština objedinjuje poljoprivrednu ponuduOsam opština Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga prave zajednički projekat kojim žele da poljoprivrednim proizvodima daju dodatnu vrednost, kroz objedinjavanje ponude ili višu fazu prerade, a za čiju realizaciju planiraju da konkurišu za sredstva iz fondova Evropske unije.

Tim povodom, u Subotici je održan sastanak Međuopštinske radne grupe za pripremu regionalnog projekta Integrisane proizvodnje hrane, kojim će se podržati podizanje konkurentnosti i proizvodnja hrane u toj sredini.

Kako je izjavila Maja Pejčić, zamenica direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj, u toku je priprema projekta, u okviru kojeg se radi više analiza izvodljivosti, na osnovu čega će biti definisan konačan oblik budućeg velikog logističkog centra, u okviru kojeg će se osnovni poljoprivredni proizvodi prerađivati, i tome dobiti novu vrednost.

“Krajnji rezultat treba da bude novo zapošljavanje, razvoj malih i srednjih preduzeća i izvoz domaćih proizvoda, rekla je Pejčićeva.

Načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković rekao je da oba okruga pružaju podršku pripremi i kasnijoj realizaciji projekta.

“Gledaćemo da sve ono što se tiče zakonske regulative, koja podupire ovakvu regionalnu saradnju, da nesmetano prođe, da se ne desi neki birokratski zastoj i da to bude u sklopu pokazivanja sposobnosti i kapaciteta kako više lokalnih samouprava mogu da se okupe i da zajednički konkurišu, rekao je Vučković.

Direktor Regiuonalne razvojne agencije Panonreg Branislav Malagurski očekuje da će projekat biti definisan do sredine godine.

Smatra da će biti vredan nekoliko miliona evra, a ta sredstva će pokušati da obezbede iz evropskih fondova.

“Sazreli su uslovi da se ova regija pokrene u proizvodnji hrane, koja ovde ima dugu tradiciju, koja je ekonomski iznela regiju u zadnjih 100-150 godina i gde mi vidimo ozbiljnu budućnost za one koje će se baviti kako primarnom proizvodnjom, tako i preradom i plasmanom na tržište, rekao je Malagurski.

Nosioci projekta su Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Regionalna razvojna agencija Panonreg iz Subotice, a partneri lokalne samouprave iz ta dva okruga i Ekonomski fakultet iz Subotice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik