Saradnja Srbobrana sa voćarima iz Italije

Direktor nabavke firme Amaljo koja godišnje ostvari promet od preko 120 miliona evra na najvećoj pijaci Milana Fabio Panzarasa došao je u Srbobran na poziv predsednika opštine Zorana Mladenovića. Povod, za dolazak bio je razgovor sa srbobranskim povrtarima i voćarima o stvaranju uslova da se i njihovi proizvodi, uz stručnu, finansijsku i tehnološku podršku nađu na probirljivom italijanskom tržištu. Ovo što smo našli u Srbiji je visokokvalitetna zemlja koja je čista i na kojoj se može proizvoditi visokokvalitetno povrće i voće. Radna snaga košta manje nego u Evropi. Verujem da se može postići ravnoteža između kvaliteta i cene što današnja tržišta traže. U ovom momentu srpski proizvod više teži prema ceni nego prema kvalitetu. Ako bi se postigla ta ravnoteža praktično bi se izgubila razlika u ceni robe italijanskih i srpskih proizvođača, rekao je Fabio Panzarosa.

Saradnja Srbobrana sa voćarima iz ItalijeDirektor nabavke firme Amaljo koja godišnje ostvari promet od preko 120 miliona evra na najvećoj pijaci Milana Fabio Panzarasa došao je u Srbobran na poziv predsednika opštine Zorana Mladenovića.

Povod, za dolazak bio je razgovor sa srbobranskim povrtarima i voćarima o stvaranju uslova da se i njihovi proizvodi, uz stručnu, finansijsku i tehnološku podršku nađu na probirljivom italijanskom tržištu.

"Ovo što smo našli u Srbiji je visokokvalitetna zemlja koja je čista i na kojoj se može proizvoditi visokokvalitetno povrće i voće. Radna snaga košta manje nego u Evropi. Verujem da se može postići ravnoteža između kvaliteta i cene što današnja tržišta traže. U ovom momentu srpski proizvod više teži prema ceni nego prema kvalitetu. Ako bi se postigla ta ravnoteža praktično bi se izgubila razlika u ceni robe italijanskih i srpskih proizvođača", rekao je Fabio Panzarosa.

Potpredsednik firme Ekspo Italija Vilijam Milovan kaže da je veoma važno da roba koja se nudi probirljivim Italijanima bude standardizovana. Zbog toga i postoji želja da firma Amaljo obezbedi semenski materijal i sve što je neophodno za kvalitetnu proizvodnju.

"Nije ista stvar kupovati proizvod koji je na tržištu za koji se ne zna kompletan proces. To stvara teškoće kod dobijanja sertifikata. Sasvim je drugačiji pristup kad oni daju sadnice uz kompletno praćenje procesa proizvodnje i iskustvom koje imaju za stvaranje proizvoda visokog kvaliteta koje tamošnje tržište traž", rekao je Milovan.

Za Sanju Ninkov, suvlasnicu porodičnog gazdinstva, koje sa preko deset hektara voćnjaka, izvozi nekoliko sorti konzumnih i industrijskih šljiva kao i orahe na rusko tržište razgovor je bio koristan ali uz neke primedbe.

"Ovde na našim prostorima ljude interesuju samo finansije. Za finansije se morate sami izboriti a ne uvek tražiti neku pomoć. Mi smo našu proizvodnju isfinansirali sami što nam daje za pravo da sami odlučujemo o kupcima, da biramo i borimo se. To stvara mnogo veće mogućnosti nego da zavisite od nekog i stalno tražite neku pomoć", smatra Sanja Ninkov.

Godišnji obrt na pijaci Milana preko milijardu evra od kojih bi bar delić mogao otići i srbobranskim proizvođačima voća i povrća ali samo ukoliko budu spremni da prihvate ponuđene standarde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik