Berzanski igrači nisu optimisti

Bez autora
Mar 05 2015

Beogradska berza ima parametar koji mesečno prognozira da li je Srbija plodno tlo za investicije. Početkom godine, pokazatelji su loši. Berza je tržište očekivanja, a tržišni igrači ih mere sa rukom na pulsu investitora – najpre stranih. Njihov osećaj za ulaganje u Srbiji, mesečno pretaču u Beleks sentiment.Oni procenjuju da performanse naših kompanija neće biti na zavidnom nivou, odnosno da neće biti rasta. Samim tim, to će uticati negativno na cenu akcija na berzi, što znači da njihove investicije neće rasti nego opadati. U tom slučaju, oni preusmeravaju investicije na neka druga tržišta, ističe Miroslav Radaković, glavni broker u "Sinteza invest grup".

Berzanski igrači nisu optimistiBeogradska berza ima parametar koji mesečno prognozira da li je Srbija plodno tlo za investicije. Početkom godine, pokazatelji su loši.

Berza je tržište očekivanja, a tržišni igrači ih mere sa rukom na pulsu investitora – najpre stranih. Njihov osećaj za ulaganje u Srbiji, mesečno pretaču u Beleks sentiment.

"Oni procenjuju da performanse naših kompanija neće biti na zavidnom nivou, odnosno da neće biti rasta. Samim tim, to će uticati negativno na cenu akcija na berzi, što znači da njihove investicije neće rasti nego opadati. U tom slučaju, oni preusmeravaju investicije na neka druga tržišta", ističe Miroslav Radaković, glavni broker u "Sinteza invest grup".

Takve su prognoze brokera, investicionih i penzijskih fondova, poslovnog sveta. U januaru i februaru u crvenom, u martu na zelenoj grani, ali tankoj.

"Vrednost koju smo dobili za mart govori o blago pozitivnoj, gotovo stagnirajućoj vrednosti, jako niskog intenziteta kretanja tržišta. To može da nam kaže da je tržište, odnosno da su investitori i dalje u iščekivanju", kaže Siniša Krneta, direktor Sektora za operativne poslove Beogradske berze.

Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, ističe da oni najviše zavise od toga šta ima na prodaju. A investitori sada žele novu priliku, ističe Krneta: Da li je to investiranje u nove akcije "Telekoma Srbije", "Elektroprivrede".

Klizanje dinara, hronično loše finansije države – to je ono što ih odbija. Investitori detektuju i reforme, ali na njih u prvo vreme reaguju sa podozrenjem.

"One deluju obratno, straše više potencijalne ulagače. Mislim da će uskoro ovaj aranžman sa MMF-om i možda još poneka krupnija investicija početi da utiču na stvaranje percepcije o povoljnijoj investicionoj klimi", navodi Milan Kovačević.

Tržišna vrednost domaćih kompanija u 2014. porasla je oko 20 odsto. Od početka godine, beleži jedan procenat pada. Druga polovina godine, prognoziraju stručnjaci, ipak može da donese dobit.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik