RTB Bor pustio u rad novo pirometalurško postrojenje

Bez autora
Mar 05 2015

Peti mart, kada je potpaljena fleš-peć u novoj topionici u Boru, ostaće upamćen kao dan kada je RTB Bor zauvek raskrstio sa zastarelim načinom topljenja bakra i pokrenuo rad čistih tehnologija koje će „očistiti” i vazduh i nebo nad Borom i okolinom od sivih oblaka sumpor-dioksida, celi vek nadvitim nad ovim krajem. Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski, simboličnim pritiskom na dugme, pokrenuo je proces zagrevanja fleš-peći koji će, kako jer rekao, trajati pune tri sedmice. U naredne tri nedelje fleš-peć treba da dostigne temperaturu od 1.200 stepeni i do kraja meseca, kada će biti izlivena i prva anoda, biće u punoj kondiciji da pretapa 30 tona koncentrata bakra na sat. Ovo je istorijski trenutak za Rudarsko-topioničarski basen zbog toga što čista tehnologija donosi i čisto nebo, ali i zbog toga što ćemo radom nove topionice udvostručiti proizvodnju bakra, zlata i sumporne kiseline, kazao je Spaskovski.

RTB Bor pustio u rad novo pirometalurško postrojenjePeti mart, kada je potpaljena fleš-peć u novoj topionici u Boru, ostaće upamćen kao dan kada je RTB Bor zauvek raskrstio sa zastarelim načinom topljenja bakra i pokrenuo rad čistih tehnologija koje će „očistiti” i vazduh i nebo nad Borom i okolinom od sivih oblaka sumpor-dioksida, celi vek nadvitim nad ovim krajem.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski, simboličnim pritiskom na dugme, pokrenuo je proces zagrevanja fleš-peći koji će, kako jer rekao, trajati pune tri sedmice.

- U naredne tri nedelje fleš-peć treba da dostigne temperaturu od 1.200 stepeni i do kraja meseca, kada će biti izlivena i prva anoda, biće u punoj kondiciji da pretapa 30 tona koncentrata bakra na sat. Ovo je istorijski trenutak za Rudarsko-topioničarski basen zbog toga što čista tehnologija donosi i čisto nebo, ali i zbog toga što ćemo radom nove topionice udvostručiti proizvodnju bakra, zlata i sumporne kiseline. Hvala svima koji su pomogli da do ovoga dođe, pre svih Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću, svim stručnjacima iz naše zemlje koji su učestvovali u izgradnji, a posebnu zahvalnost dugujem sajt-menadžeru finskog „Outoteka” Toniju Korkanu – kazao je Spaskovski.

Nova tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpora – po 98 procenata - a projektovani kapacitet prerade do 400 hiljada tona koncentrata bakra godišnje, po Spaskovskom, sasvim je prihvatljiv. Jer, kako je naveo, rudnici će u Boru i Majdanpeku faznom modernizacijom i povećanjem proizvodnje obezbediti planiranu količinu za preradu u novoj borskoj topionici. RTB Bor, naime, planira da ove godine poboljša performanse svih rudnika a da, uporedo sa tim, obezbedi uslove da nova topionica radi punim kapacitetom. Plan je da 2015. godine borski kombinat ostvari 75 miliona tona iskopina i da preradom oko 250.000 tona koncentrata proizvede 47 hiljada tona katodnog bakra iz sopstvenih sirovina. Pun kapacitet novih pirometalurških postrojenja u prvim godinama rada postići će se i uslužnom preradom uvoznih koncentrata, a odnos domaćih i uvoznih sirovina biće 60:40.

- U prve dve godine, kada budemo prerađivali i uvozni koncentrat, finansijski rezultati RTB-a biće bolji za 12 miliona dolara godišnje, a od 2017., kada počnemo da prerađujemo samo sopstveni koncentrat, dobijen iz nedara ovdašnjeg basena, finansijski efekti će nam biti bolji od sadašnjih za čak 24 miliona dolara – rekao je čelni čovek borske kompanije.

Neposredno pred puštanje u rad nove topionice, odnosno paljenje fleš-peći, direktor projekta „nova topionica” Dragan Marinković potpisao je sa sajt-menadžerom finske kompanije „Outotek” Tonijem Korkanom zapisnik o tehničkoj primopredaji postrojenja, čime je finska kompanija zvanično predala RTB-u novu topionicu na upotrebu. Počeo je da teče i jednogodišnji period njene garancije.

Za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru utrošen je 251 milion evra. Osim što je bila garant za robni kredit kod kanadske EDC banke, država Srbija je za završetak izgradnje Basenu Bor prošle godine uplatila 30 miliona evra. Pod nadzorom „SNC Lavalina” i „Outoteka” glavni izvođač radova je beogradski „Energoprojekt” sa više od dvadeset podizvođača. Veliki deo ugrađenih elemenata proizveden je u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik