Objavljen spisak spornih lokacija, al` ne i dužnika

Bez autora
Mar 05 2015

Na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju objavljen je spisak od 1.500 lokacija u Beogradu, na kojima investitori nisu izmirili naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta. Neimari, od kojih su većina fizička lica, duguju da uplate u gradsku kasu više od 26,7 milijardi dinara.Nastavljamo sa naporima da nesavesne investitore koji varaju državu, građane i kupce, primoramo da izvrše obaveze i plate naknadu za građevinsko zemljište, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Objavljen spisak spornih lokacija, al` ne i dužnikaNa sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju objavljen je spisak od 1.500 lokacija u Beogradu, na kojima investitori nisu izmirili naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta. Neimari, od kojih su većina fizička lica, duguju da uplate u gradsku kasu više od 26,7 milijardi dinara.

- Nastavljamo sa naporima da nesavesne investitore koji varaju državu, građane i kupce, primoramo da izvrše obaveze i plate naknadu za građevinsko zemljište - rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

- Mi smo popisali i snimili 1.500 lokacija. Nažalost, na mnogima su izgrađeni i useljeni stambeni i poslovni objekti. Spisak je objavljen kako bi oni koje žele da kupe stan ili poslovni prostor, mogli da provere investitora.

Na sajtu Direkcije, pretragom na osnovu broja parcele i adrese, lako se utvrđuje, da li je neko dužan gradu. Međutim, u koloni investitori, imena fizičkih lica nisu objavljena.

- Poverenik za informacije od javnog značaja sugerisao nam je da ne objavljujemo imena fizičkih lica, ali svako ko je zainteresovan, pojedinačnom molbom, može da sazna ko je vlasnik parcele ili izvođač radova - objašnjava Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište.

Zakon

Najveći deo dugovanja nastao je u periodu od 2004. do 2011. korišćenjem zakonske mogućnosti da se plati samo 10 odsto ugovorenog iznosa, čime se sticalo pravo na građevinsku dozvolu i otpočinjanje izgradnje.

- Posle toga neki investitori su jednostavno prestajali sa plaćanjem iako su objekte završili - objašnjava Vesić.

"U stečaju" 100 miliona evra

Od 26,7 milijardi duga, 11,1 se odnosi na tužbe koje je Direkcija pokrenula prema dužnicima koji ne plaćaju ugovorene rate. Drugi deo potraživanja od 4,1 milijarde odnosi se na dužnike koji su izgubili sudske sporove sa Direkcijom, a treću grupu od 11,5 milijardi predstavljaju pravna lica nad kojima su pokrenuti stečajni postupci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik