RS smanjila doprinose, FBiH u kolapsu

Bez autora
Mar 08 2015

Vlasti Republike Srpske, ubrzo nakon što su formirane, krenule su u reforme, pobjegavši korak dalje Federaciji BiH, koja još čeka svoju vladu. Narodna skupština RS, po prijedlogu Vlade, usvojila je set reformskih zakona kojima je prvenstveni cilj smanjiti porezna opterećenja u privredi ovog entiteta.Prema Nacrtu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima, predviđeno je snižavanje porezne stope u visini od 1,4 posto. Time će doći do pada prihoda u fondovima u ukupnom iznosu od 72,4 miliona KM, ali će realnom sektoru ostati na raspolaganu 60 miliona KM za nove investicije i zapošljavanje.

RS smanjila doprinose, FBiH u kolapsuVlasti Republike Srpske, ubrzo nakon što su formirane, krenule su u reforme, pobjegavši korak dalje Federaciji BiH, koja još čeka svoju vladu. Narodna skupština RS, po prijedlogu Vlade, usvojila je set reformskih zakona kojima je prvenstveni cilj smanjiti porezna opterećenja u privredi ovog entiteta.

Prema Nacrtu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima, predviđeno je snižavanje porezne stope u visini od 1,4 posto. Time će doći do pada prihoda u fondovima u ukupnom iznosu od 72,4 miliona KM, ali će realnom sektoru ostati na raspolaganu 60 miliona KM za nove investicije i zapošljavanje.

Opredjeljenje vlasti u RS pozdravio je i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić, ističući da svaki izgubljeni dan u Federaciji mnogo košta državu, poslodavce, radnike, a najviše nezaposlene koji su na birou.

- Očekujemo da prvi dan nakon postavljanja izvršne vlasti prioritet svih prioriteta bude ekonomija, odnosno izmjena zakonske regulative kojom će se i ovdje smanjiti opterećenja privrednim subjektima i stvoriti preduslov za što veće investiranje - izjavio je Čengić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik