Avion "Solar Impuls 2" savladao prvu etapu

Bez autora
Mar 09 2015

Avion "Solar Impuls 2" sleteo je večeras bez problema u Omanu, svoju prvu etapu na putu oko sveta bez goriva. Revolucionarna letilica, koja leti isključivo zahvaljujući energiji sunca, obavila je svoj prvi let od Abu Dabija, prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata, do Muskata, glavnog grada Omana, za 13 sati i dva minuta.Za komandama je bio Švajcarac Andre Boršberg, dok će njegov kopilot i zemljak Bertran Pikar pilotirati avionom tokom sutrašnje etape, od Muskata do indijskog grada Ahmedabada. "SI2" je poleteo sa aerodroma u Abu Dabiju jutros u 07:12 časova po lokalnom vremenu (03:12 GMT), a sleteo je na aerodrom u Muskatu u 20:14 časova (16:14 GMT).

Avion "Solar Impuls 2" savladao prvu etapuAvion "Solar Impuls 2" sleteo je večeras bez problema u Omanu, svoju prvu etapu na putu oko sveta bez goriva, prenela je agencija AFP.

Revolucionarna letilica, koja leti isključivo zahvaljujući energiji sunca, obavila je svoj prvi let od Abu Dabija, prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata, do Muskata, glavnog grada Omana, za 13 sati i dva minuta.

Za komandama je bio Švajcarac Andre Boršberg, dok će njegov kopilot i zemljak Bertran Pikar pilotirati avionom tokom sutrašnje etape, od Muskata do indijskog grada Ahmedabada.

"SI2" je poleteo sa aerodroma u Abu Dabiju jutros u 07:12 časova po lokalnom vremenu (03:12 GMT), a sleteo je na aerodrom u Muskatu u 20:14 časova (16:14 GMT).

U narednih pet meseci jednosed će leteti s kontinenta na kontinenta i preleteti Pacifik i Atlantik, s planom da sleti na raznim lokacijama širom sveta, ukupno 12 etapa, i promoviše kampanju o čistim tehnologijama.

To je jednosed sa 17.248 solarnih ćelija koje snabdevaju avion sa obnovljivim izvorima energije, a raspoređene su po krilima aviona dugim 72 metra, gotovo koliko i krila Erbasa A380.

Avion je načinjen od ugljeničnih vlakana tako da je težak svega 2,5 tona, poput većeg automobila, ili svega jedan odsto težine Erbasa.

Plod 12-godišnjih istraživanja, avion švajcarske proizvodnje će leteti bez kerozina, isključivo zahvaljujući energiji sunca.

Boršberg je naveo da je cilj da se stvori svest o zameni "stare zagađujuće tehnologije sa čistim i efikasnim tehnologija".

"Želimo da podelimo našu viziju o čistoj budućnosti", kazao je za AFP Pikar, ističući da njihova misija treba da doprinese borbi protiv klimatskog zagrevanja promocijom "novih zelenih tehnologija".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik