Odobreno preuzimanje "Denjub fuds grupe"

Bez autora
Mar 10 2015

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je odobrila holandskom društvu "Adrijatik Bidko" da preuzme "Denjub fuds grupu", u čijem sastavu su "Imlek", mlekara "Subotica", "Bambi" i "Knjaz Miloš". Kako se navodi na sajtu Komisije, holandska kompanija je pod kontrolom Investicionog fonda "Mid Evropa partners", koji je 3. februara objavio da je "Denjub fud grupu" kupio za 575 miliona evra. Komisija je navela da je koncentraciju koja nastaje tom kupovinom odobrila jer se kupac "izričito izjasnio" da ni to društvo, niti s njim povezani učesnici na tržištu, nemaju zavisna društva, niti su prisutni u prometu robe i usluga u Srbiji, zemljama Sporazuma o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope (CEFTA) i u Evropsku unije. Tom koncentracijom, kako se ističe, neće doći do promene i povećanja tržišnog učešća, a samim tim ni do bitne promene strukture utvrđenih relevantnih tržišta, niti će učesnici koncentracije steći prednost na bilo kom od tržišta.

Odobreno preuzimanje "Denjub fuds grupe"Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je odobrila holandskom društvu "Adrijatik Bidko" da preuzme "Denjub fuds grupu", u čijem sastavu su "Imlek", mlekara "Subotica", "Bambi" i "Knjaz Miloš".

Kako se navodi na sajtu Komisije, holandska kompanija je pod kontrolom Investicionog fonda "Mid Evropa partners", koji je 3. februara objavio da je "Denjub fud grupu" kupio za 575 miliona evra.

Komisija je navela da je koncentraciju koja nastaje tom kupovinom odobrila jer se kupac "izričito izjasnio" da ni to društvo, niti s njim povezani učesnici na tržištu, nemaju zavisna društva, niti su prisutni u prometu robe i usluga u Srbiji, zemljama Sporazuma o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope (CEFTA) i u Evropsku unije.

Tom koncentracijom, kako se ističe, neće doći do promene i povećanja tržišnog učešća, a samim tim ni do bitne promene strukture utvrđenih relevantnih tržišta, niti će učesnici koncentracije steći prednost na bilo kom od tržišta.

"Zaključeno je da sprovođenjem ove koncentracije ne dolazi do značajnog ograničavanja, narušavanja ili sprečavanja konkurencije, pre svega stvaranjem ili jačanjem dominantnog položaja", ističe se u saopštenju Komisije.

U kupovini "Denjub fud grupe", pored "Mid Evropa partnersa", učestvuje i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao i vodeće evropske banke Unikredit, Rajfajzen, ING, BNP i Siti, i domaći partner Andrej Jovanović.

Deo transakcije su i mlekare u vlasništvu Imleka u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Sa više od 400 miliona evra ukupnog prometa u 2014. godini, "Denjub fuds grupa" predstavlja srpskog i regionalnog lidera na tržištima mleka i mlečnih proizvoda, konditorskih artikala, kao i mineralne vode i energetskih pića. Grupa izvozi svoje proizvode i na tržišta zapadne Evrope.

"Mid Evropa partners" je investicioni fond fokusiran na centralnu Evropu
i Tursku, sa sedištem u Londonu i predstavništvima u Budimpešti, Istanbulu i Varšavi. Od svog osnivanja 1999. godine, "Mid Evropa partners" je rukovodio ukupnim kapitalom od 4,2 milijarde evra.

Fond je poznat u Srbiji i regionu po stvaranju vodećeg kablovskog i internet operatera, SBB-Telemaks grupe, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik