Razvojna šansa u malim i srednjim preduzećima

Bez autora
Mar 10 2015

Mala i srednja preduzeća u najnerazvijenijim delovima Srbije dobiće šansu da unaprede svoje poslovanje, prošire izvoz i kreiraju nova radna mesta kroz finansijsku pomoć i poslovnu podršku koju su obezbedile Sjedinjene Američke Države.Kroz donatorski projekat USAID-a za Podršku razvoju privatnom sektoru u južnoj i zapadnoj Srbiji, koji traje četiri godine, trenutno prolazi 120 preduzeća i četiri klastera iz oblasti agrobiznisa, lake i tekstilne industrije, a za finansiranje projekta u prve dve godine obezbeđeno je 4.1 milion američkih dolara, kaže v. d. direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR), Miloš Ignjatović.

Razvojna šansa u malim i srednjim preduzećimaMala i srednja preduzeća u najnerazvijenijim delovima Srbije dobiće šansu da unaprede svoje poslovanje, prošire izvoz i kreiraju nova radna mesta kroz finansijsku pomoć i poslovnu podršku koju su obezbedile Sjedinjene Američke Države.

Kroz donatorski projekat USAID-a za Podršku razvoju privatnom sektoru u južnoj i zapadnoj Srbiji, koji traje četiri godine, trenutno prolazi 120 preduzeća i četiri klastera iz oblasti agrobiznisa, lake i tekstilne industrije, a za finansiranje projekta u prve dve godine obezbeđeno je 4.1 milion američkih dolara - kaže za Danas v. d. direktora Nacionalne agencije za regionalni razvoj (NARR), Miloš Ignjatović.

- Ovaj projekat targetira upravo najugroženije opštine kao što su Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš, i gradove Vranje, Leskovac i Novi Pazar. Realizacija ovog projekta je započeta krajem 2013. i ugovoren je budžet za dve godine implementacije. Očekujemo da ce USAID odobriti i budžet za realizaciju projekta za 2016. i 2017., a nakon uspešno završene prve faze promo kampanja, predstavljanja projekta u gradovima i opštinama, kao i analize potencijala preduzeća i sektora kojima treba pomoći, ocenjuju se postignuti rezultati. Podrška je pružena mikro, malim i srednjim preduzećima, posebna pažnja je posvećena klasterima, a fokus je i na posebnim grupama preduzetnika, kao što su mladi početnici u biznisu i žene preduzetnice - objašnjava Ignjatović.

Osim 120 preduzeća koja su već prošla posebne obuke prethodne godine, nastavlja Ignjatović, u 2015. u projekat će biti uključeno njih još 60. Stručnu pomoć dobiće i četiri klastera, a kroz treninge mentoringa, konsalting, upoznavanje sa tehničkim detaljima i standardima poslovanja usklađenih sa zahtevima međunarodne zajednice.

- Projekat predviđa i dodeljivanje bespovratnih sredstava, pa je u prvoj godini odobreno 32 granta, u drugoj 33, dok je za 2015. godinu izdvojeno 2,1 miliona dolara za finansiranje projektnih aktivnosti. Oni koji su u prethodnoj godini prošli obuku izrade biznis planova i analiza poslovanja, predstaviće svoje ideje, i dobiće sredstva u visini do 8.000 dolara za kupovinu potrebne opreme. Oni će biti u obavezi da kroz projekat opravdaju dobijenu bespovratnu pomoć - naglasio je Ignjatović.

Shodno rezultatima analiza koje su pokazale da je jedina mogućnost kvalitetnog razvoja pomenutih sektora u izvozno orijentisanim poslovima, preduzećima je obezbeđena i pomoć u učešću na međunarodnim tržištima.

- To podrazumeva učešća na inostranim sajmovima, i organizovanje "match making events", gde domaći preduzetnici uspostavljaju komunikaciju sa potencijalnim partnerima iz inostranstva i predstavljaju svoje proizvode i usluge. Tako je u 2014. i 2015. obezbeđeno učešće na pet sajmova, kao i dva sajamska nastupa za udruženja klastera - objasnio je Ignjatović. U sklopu saradnje dve zemlje, naveo je on, sledi i pilot projekat "Farmer to farmer", kao vid nefinansijske podrške preduzećima i udruženjima u oblasti agrobiznisa, gde će američki stručnjaci u saradnji sa regionalnim agencijama iz Užica, Novog Pazara i Leskovca, direktno prenositi znanja i iskustva iz prakse jedne od najrazvijenijih ekonomija.

Ignjatović je naglasio da je ovo prvi projekat u svetu koji realizuju dve vlade, američka i srpska, na osnovu potpisanog Memoranduma o razumevanju, te da ga sprovode dve državne institucije.

- Do sada su američki donatori svu pomoć vršili preko nevladinih organizacija. S obzirom da je čitava priča po prvi put institucionalizovana, i da su uključene i akreditovane regionalne agencije iz Užica, Kraljeva, Leskovca i Novog Pazara, ceo projekat podrazumeva veoma precizne analize i ocenu merljivih postignutih rezultata, i vodilo se računa o tome da pomoć bude zaista adekvatno iskorišćena - navodi Ignjatović.

Kada su u pitanju već postojeća preduzeća, ocenjivaće se kakvi su rezultati postignuti kroz nova zapošljavanja i porast prihoda, dok su merila za dodeljivanje grantova početnicima i ženama preduzetnicama, održivost preduzeća i ostvarena dobit.

- Ugovor koji je potpisan sadrži takozvani "mehanizam naknade na osnovu rezultata", gde se jasno vidi šta je urađeno i na osnovu toga se prave projekcije za naredni period. Zbog toga je i Agenciji bitno da su svi ciljevi koji su postavljeni i kvalitetno ostvareni, kako bi projekat bio nastavljen i ubuduće - naglašava Ignjatović i ističe "posvećenost ljudi iz američke misije USAID-a i ambasadora Majkla Kirbija, u lakšem realizovanju projekta koji je pravi primer sinergije dve institucije na podršci i razvoju jedne zemlje".

Najnerazvijeniji

Prema podacima NARR, region južne i istočne Srbije obuhvata trećinu teritorije države, a u njemu živi tek manje od četvrtine stanovnika. U tim oblastima plata je za 12.000 manja od republičkog proseka, stopa nezaposlenosti veća je za 32 procenta a ekonomska snaga za 80 odsto manja od proseka u republici.

Put do stranih tržišta

Preduzeća koja prolaze kroz program podrške, tokom prošle godine učestvovala su na Sajmu lake industrije u Celju, Food and life sajmu u Minhenu, GDS sajmu tekstilne industrije i obuće u Dizeldorfu, a neka od njih su već potpisala predugovore sa stranim partnerima. - Tokom decembra održan je trening na temu finansijskih mogućnosti izvoza na Zlataru, kojem je prisustvovalo 26 preduzeća tog okruga, a ove nedelje nas očekuje Sajam u Minhenu. Preduzetnici veoma pozitivno reaguju na sva iskustva kroz koja prolaze na treninzima, obukama i sajmovima, jer stiču upotrebljiva znanja o tome kako da unaprede posao i postignu mnogo bolje rezultate - kaže Ignjatović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik