Unapređenje propisa po kriterijumima Svetske banke

Bez autora
Mar 11 2015

Vlada je formirala Zajedničku grupu za poboljšanje rejtinga Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja "Duing biznis", koja će po ugledu na Zakon o planiranju i izgradnji unaprediti propise u oblastima koje se procenjuju, rečeno je u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.Savetnik u tom ministarstvu Nikola Milivojević je rekao da Zajednička grupa, kojom predsedava potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, već radi na poboljšanju propisa u 10 oblasti koje se analiziraju za pravljenje izveštaja "Duing biznis", među kojima je plaćanje poreza, otvaranje preduzeća, rešavanje problema insolventnostim, izvršenje ugovora i drugih.

Unapređenje propisa po kriterijumima Svetske bankeVlada je formirala Zajedničku grupu za poboljšanje rejtinga Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja "Duing biznis" (Doing business), koja će po ugledu na Zakon o planiranju i izgradnji unaprediti propise u oblastima koje se procenjuju, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Savetnik u tom ministarstvu Nikola Milivojević je rekao da Zajednička grupa, kojom predsedava potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, već radi na poboljšanju propisa u 10 oblasti koje se analiziraju za pravljenje izveštaja "Duing biznis", među kojima je plaćanje poreza, otvaranje preduzeća, rešavanje problema insolventnostim, izvršenje ugovora i drugih.

On je istakao da poboljšanje rejtinga Srbije na toj listi veoma važno zbog potencijalnih stranih investitora.

"Na poslednjoj listi SB Duing biznis o uslovima poslovanja Srbija je bila na 91. mestu, od ukupno 189 zemalja, što smatramo izuzetno lošim rezultatom. Nazadovali smo za 14 pozicija u odnosu na prethodnih izveštaj, a glavni krivac za to je bio spor proces izdavanja građevinskih dozvola", naveo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, primena nedavno usvojenog Zakona o planiranju i izgradnji će podići Srbiju za najmanje 40 mesta na rang listi, što procenjuju ne samo vlada već i institucije i organizacije koje nam pomažu, poput NALED - a i USAID-a.

Zajednička grupa za definisanje konkretnih mera za unapređenje pozicije Srbije na rang listi SB o uslovima poslovanja, u koju su uključena sva ministarstva nadležna za propise koji se analiziraju, osnovana je u okviru Koordinacionog tela vlade za definisanje konkretnih mera u borbi protiv sive ekonomije, naveo je Milivojević.

"Trenutno se radi na konkretizovanju plana aktivnosti, a prvi naredni korak u radu Zajedničke grupe jeste prezentacija aktuelnih propisa tzv. kontributorima sa zvanične liste SB odnosno advokatskim kućama i preduzećima koja popunjavaju upitnik za izveštaj koji dolazi ove jeseni", naveo je Milivojević.

Srbija je u poslednjem izveštaju SB, koji je objavljen prošle godine, pala sa 77. na 91. mesto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik